Hamis bejelentéseket tett két fiatal

Számos valótlan bejelentéssel riasztotta a rendőrséget és a tűzoltókat az a két fiatal, akiket csütörtökön fogtak el Kunhegyesen – közölte a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője pénteken az MTI-vel.

MNO
2011. 07. 01. 12:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pásztorné Kovács Ágnes tájékoztatása alapján az ügy felderítését megelőző két nap alatt több valótlan bejelentés érkezett a rendőrség és a tűzoltóság ügyeleteire. Az ismeretlen telefonálók különböző indokokkal hívták fel a rendőrséget, melyek kapcsán a riasztott hatóság munkatársai minden alkalommal kivonultak a helyszínre. Később azonban a hasba szúrt férfiról, megvert lányról, égő házról, közlekedési balesetről, garázdaságról szóló információk mindegyikéről kiderült, hogy vaklárma. A rendőrség megállapította, hogy ezek egyike sem történt meg, és nem létezik a bejelentőként megnevezett személy sem.

Az ügyben megindult nyomozás végül eredményre vezetett és felfedte az elkövetők kilétét. A megtévesztéssel megalapozottan gyanúsítható 22 és 15 éves kunhegyesi fiúknak a jogi felelősségre vonás mellett számolniuk kell azzal is, hogy a hatóságok feladatellátása során keletkezett összes kiadást meg kell téríteniük – fogalmazott a főhadnagy.

Pásztorné Kovács Ágnes hangsúlyozta: valótlan vagy megtévesztő riasztásnak minősül, ha valaki szándékosan, szórakozásból vagy önérdekből hamis, nem létező eseményről tesz bejelentést. Ilyenkor a kivonulás, a helyszín átvizsgálása és a bejelentés körülményeinek tisztázása közben lehet, hogy egy másik helyen valós bűncselekmény, illetve káreset történik, és a vaklárma eszközöket, erőket vonhat el a tényleges intézkedéstől, illetve a segítségnyújtástól. Ez akár emberéletet és jelentős anyagi javakat is veszélyeztethet, ráadásul a hamis riasztásokra vonulás jelentős költséggel jár.

A szabálysértési törvény szerint ha a hamis bejelentés nyomán a hatóság vagy a közfeladatot ellátó szerv szükségtelenül a bejelentésben megjelölt helyszínre vonul, illetve egyéb intézkedésre kényszerül, az elkövető elzárással vagy 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. Ezenkívül az intézkedés költségeinek megtérítésére is kötelezhető – hangsúlyozta a szóvivő.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.