Rekordot döntött az áramtőzsde

Kereskedési csúcs született a magyar áramtőzsdén pénteken: a júniusi napi átlagos 10 500 megawattórával szemben a július elsejei szállítási napra 15 494,5 megawattórára kötöttek üzletet – közölte Iványi Krisztina, a Mavir és az áramtőzsde, a HUPX kommunikációs vezetője pénteken.

MNO
2011. 07. 01. 10:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rekord a hővel kapcsoltan áramot termelő 50 megawattnál kisebb erőművekben megtermelt áram kötelező átvételének (kát) átalakításával függ össze. Ennek a szám szerint 92 termelőnek úgynevezett kapcsolt mérlegkört kellett alakítaniuk. Ennek névleges teljesítménye a magyar villamosenergia-rendszer teljesítményének mintegy 4 százalékát teszi ki. A kapcsolt mérlegkör tagjai csak a Mavirnak adhatják el az áramot, amelyet az a tőzsdén értékesít.

A július 1-jén hatályba lépett jogszabály szerint a továbbiakban a kapcsoltan termelő erőművek támogatását (kát), amelyet a fogyasztó a végfelhasználói árban fizetett meg, megszüntették. Ez a díjtétel a távhőtermelést támogatta, de ez július 1-jétől – a korábbi közlés szerint – hőalapon történik a „kapcsolt termelésszerkezet-átalakítási díj” megfizetésével. A díj a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlése szerint kilowattóránként 1,2 forint, és azt az áram árában a végfelhasználó fizeti meg.

A Mavir és a tulajdonában lévő HUPX közleménye emlékeztet arra, hogy rövid idő alatt hozták meg a jogszabályt, és kevés idő állt a Mavir rendelkezésére a kapcsolt mérlegkör működésének és szabályozásának kidolgozására.

Tari Gábor, a Mavir vezérigazgatója a közleményben hangsúlyozta: „a jogalkotás során megfogalmazott feladatokra a rendszerirányító (Mavir) által adott megoldás reményeink szerint minden szereplő számára olyan eredménnyel jár majd, amely hozzájárul a nemzetgazdaság fejlődéséhez. A magyar áramtőzsde ideális piaci értékesítési felület a kapcsoltan termelt villamos energia értékesítésére, különösen azért, mert hamarosan a fizikai határidős termékek tovább szélesítik az érintett kiserőművek értékesítési lehetőségeit”.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.