Összesen 223 gyermek köldökzsinórjából vett vérmintát tanulmányoztak az Aberdeen Egyetemen, hogy fényt derítsenek a leggyakoribb allergének, az atka- és a virágpor-allergiák okára. Mint megállapították, minél több E-vitamin-tartalmú ételt fogyaszt a leendő édesanya terhessége alatt, annál kisebb az esélye annak, hogy gyermeke érzékeny legyen az említett allergénekre – olvasható az Ananova beszámolójában.
A kutatók fenti felfedezésük mellett arra is felhívják a figyelmet, hogy az allergia kialakulásában genetikai és egyéb faktorok (például a terhes nő esetleges dohányzása) is szerepet játszanak. Az egyik szülő allergiája esetén például a születendő gyerekek átlagosan 40 százaléka, míg mindkét szülő érintettsége esetén a gyermekek átlag 60 százaléka lehet allergiás. Ez a genetikai örökség azonban nem biztos, hogy minden esetben tényleges betegséget eredményez. Az E-vitamin többféle ételben is megtalálható, ilyen például a dió, a leveles, főzeléknek való növények, a káposzták vagy a növényi olajok. Az allergiás megbetegedések száma világszerte évről évre emelkedik. A növekvő környezetszennyezés, a városi életforma, a stressz, az ételek előállításához felhasznált adalékanyagok, színezékek, tartósítószerek és a szoptatás időtartamának csökkenése egyaránt befolyásolják a betegségek gyakoriságát. A felmérések szerint – hazánkban is – a felnőtt lakosság átlagosan 20, míg a gyermekek 7–20 százaléka szenved valamilyen allergiás megbetegedésben. A témában született legutóbbi angol felmérés azonban ennél is komolyabb mértékről számol be: Nagy-Britanniában már a gyerekek több mint 20 százaléka szenved allergiától.
Az orvosok szerint a betegség megelőzését a születés pillanatától célszerű elkezdeni. A mostani kutatást vezető Graham Devereux szerint azonban az anyaméhben eltöltött időszak is fontosabb, mint azt korábban hitték.
Így lehet vége a háborúnak
