Véd az allergiáktól az E-vitamin

A terhes nők megvédhetik gyermekeiket az allergiák kialakulásától, ha E-vitaminban gazdag ételeket fogyasztanak – állítják a terület brit szakértői.

Grimm Balázs
2001. 12. 11. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összesen 223 gyermek köldökzsinórjából vett vérmintát tanulmányoztak az Aberdeen Egyetemen, hogy fényt derítsenek a leggyakoribb allergének, az atka- és a virágpor-allergiák okára. Mint megállapították, minél több E-vitamin-tartalmú ételt fogyaszt a leendő édesanya terhessége alatt, annál kisebb az esélye annak, hogy gyermeke érzékeny legyen az említett allergénekre – olvasható az Ananova beszámolójában.
A kutatók fenti felfedezésük mellett arra is felhívják a figyelmet, hogy az allergia kialakulásában genetikai és egyéb faktorok (például a terhes nő esetleges dohányzása) is szerepet játszanak. Az egyik szülő allergiája esetén például a születendő gyerekek átlagosan 40 százaléka, míg mindkét szülő érintettsége esetén a gyermekek átlag 60 százaléka lehet allergiás. Ez a genetikai örökség azonban nem biztos, hogy minden esetben tényleges betegséget eredményez. Az E-vitamin többféle ételben is megtalálható, ilyen például a dió, a leveles, főzeléknek való növények, a káposzták vagy a növényi olajok. Az allergiás megbetegedések száma világszerte évről évre emelkedik. A növekvő környezetszennyezés, a városi életforma, a stressz, az ételek előállításához felhasznált adalékanyagok, színezékek, tartósítószerek és a szoptatás időtartamának csökkenése egyaránt befolyásolják a betegségek gyakoriságát. A felmérések szerint – hazánkban is – a felnőtt lakosság átlagosan 20, míg a gyermekek 7–20 százaléka szenved valamilyen allergiás megbetegedésben. A témában született legutóbbi angol felmérés azonban ennél is komolyabb mértékről számol be: Nagy-Britanniában már a gyerekek több mint 20 százaléka szenved allergiától.
Az orvosok szerint a betegség megelőzését a születés pillanatától célszerű elkezdeni. A mostani kutatást vezető Graham Devereux szerint azonban az anyaméhben eltöltött időszak is fontosabb, mint azt korábban hitték.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.