A Hold szerencsemágiája

Az emberek már az őskortól szemlélték, illetve tanulmányozták az égboltot, vizsgálták a bolygók, a csillagok állását, s előbb kezdetleges, később mind jobban tökéletesedő műszerekkel kísérték nyomon <br/>az égitestek mozgását.

Molnár Ottó
2002. 03. 29. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A makrokozmosz csodálatos mechanizmusának rendszere, szabályossága semmi máshoz nem fogható. Tudjuk, a bolygók befolyást gyakorolnak a Földre, még a legparányibb atom-ra is.
Az ember ősidőktől fogva elsősorban a fénylő, melegítő, világító Napot tisztelte. Kezdettől fogva tartott azonban az ezüstös színű, alakját folyton változtató éji vándortól, a Holdtól. Nem véletlenül, hiszen a tekintélyes súlyú bolygó óriási erővel vonz magához minket.
A tengereket akár 15 méterrel is megemeli (dagály idején), rendszeres időközönként még a földtömegeket is kidomborítja egy-egy negyed méterrel. Ma már senki sem tagadhatja a hozzánk legközelebb levő bolygónak, a Holdnak a Földre és az ott lakó emberekre gyakorolt hatását.
Természettudósok, mint Angliában Darwin, Franciaországban Flammarion például felfedezték, hogy vannak a szilárd talajon is olyan hullámok, amelyeket a Hold vonzása kelt. Milyen hatással lehet akkor a Hold az emberi agyra, testünk e legtitokzatosabb szervére?
A Hold szabályos változásai megnyugtató állandósággal ismétlődnek. Leírt pályája előtt a Földről szemlélve az úgynevezett állatöv húzódik, ama tizenkettő állatövi jegy előtt, amely mint valami gigantikus szalag veszi körül a Földet.
A tizenkét jegyen való áthaladáshoz pontosan 27 napra 7 órára és 43 percre van a bolygónak szüksége. A Hold minden jegyben más hatást vált ki, s az embert bizonyos cselekvésre készteti, vagy éppen gátolja.
A holdfázisok ugyanolyan fontosak, mint az állatövi jegyek. Sok ezer éves megfigyelések, tapasztalatok alapján az ókori, később a középkori asztrológia rögzítette – s e hagyományokat a modern asztrológia is átvette –, hogy melyik állatövi jegyben, illetve holdfázisban milyen hatást gyakorol ránk a Hold, mit érdemes és mit nem tanácsos végezni e meghatározott napokon.
Ez alól a szerencse, a szerencsével kapcsolatos érzeteink, hangulataink, álmaink, vágyaink sem kivételek.
A legtöbb asztrológiai tan szerint eleve a szerencse fiaként látja meg a napvilágot, akinek a születési horoszkópjában legalább a Nap és a Hold az 1., 5., 9., 10. vagy 11. házában más bolygókkal kedvező fényszögben állt.
A Hold egyébként a 2-es számot jelképezi. A legkisebb páros szám birtokolja a Nap feminin – nőies – tulajdonságait. A 2-es szám jegyében született mindenki – a numerológia szerint –, aki bármely hónap 2., 11., 20., 29-én jött világra, de jellegzetességeik sokkal határozottabban érvényesülnek, ha június 20. és július 27. között a „Hold házának” nevezett időszakban születtek.
Ebbe a körbe természetesen elsősorban a Rák jegyűek tartoznak (akik június 22. és július 22. között jöttek a világra). A lottóban, a kenóban és más számsorsjátékban a 2-es számú embereknek, egyúttal a Rák jegyűeknek is az általános szerencseszámaik: 2, 11, 20, 38, 47, 56, 65, 74, 83.
Minden napnak megvan a maga sajátos jelentése a kozmosz azon rezgéseinek megfelelően, amelyek a Földet szüntelen érintkezésben tartják a Naprendszerrel. A Hold (szerencse) napja a hétfő. Sok nemzet nyelvében a hétfő szótövében megtaláljuk a bolygó nevét. (Például a német Mondtag, az angol Monday, vagy Lundi franciául, Lunes spanyolul stb.).
A kettes emberek, illetve a Rákok szerencsés színei a zöld összes árnyalatai, úgyszintén a fehér és a krémszín. Szerencsés drágaköveik és ékszereik az igazgyöngyök, a holdkövek és a halványzöld kövek. Szerencsefémük az ezüst.
A bolygó szerencsemágiájában kezdettől fogva döntő szerepet játszottak a holdfázisok. Az alakjában folyton változó Holdat az emberi lét szinte minden területével kapcsolatba hozták, és ezeknek több vonatkozása ma is élő valóság. Például az úgynevezett mozgóünnepek (például a húsvét) napjának meghatározása évenként a teliholdhoz igazodik.

A holdkultuszokban a Hold fázisainak, illetve az újholdnak és a teliholdnak mindig is kiemelkedő szerepe volt, miként a jóslásokban, a jövendölésekben is. Az újholdat követő tizennégy nap (ekkor növekszik a bolygó) általában a gyarapodás periódusa, amelynek egyik tetőpontját a telihold jelenti, s ezt a napot a legtöbb keleti kultúrában szerencsenapnak tekintik.
Szinte minden okkult tanban egységes az a felfogás, hogy az újholdat követő 3. nap egyértelműen szerencsés, s akkor célszerű a különböző szerencsetalizmánokat is „beavatni”. Népi hagyományok szerint, ha a növekvő Holdat elsőnek a jobb vállunk irányában pillantjuk meg, akkor szerencsénk lesz. És ilyenkor lehetőleg csókolja meg az illető azt, akit elsőnek meglát, s akkor a kívánsága teljesül. Ha a növekvő Hold megpillantásakor pénz van a zsebében, akkor nem fogy el a következő újholdig. Vagy: a növekedő Hold megpillantásakor a pénzt az egyik kézből a másikba kell tenni, mert így a hónap folyamán megduplázódik.
Kívánságunk teljesül, ha azt a növekvő Holdat egy fa két ága között nézve fogalmazzuk meg. Az ókorban, ha egy gyerek teliholdkor született, a szerencse fiának vélték, a növekvő félholdkor született gyermeket nagy vagyon várományosának tartották.
A Hold mozgása során a többi bolygóval kapcsolatba lép, aspektusokat alkot. Azokat a napokat is szerencsenapoknak tartják, amikor a Hold a Jupiterrel hoz létre jótékony fényszögeket, például együttállást, szextilt vagy trigont.
Az asztrológiai tanok szerint e aspektusok különösen szerencsehozóak akkor, ha az „éjszaka királynője”növekvőben van, és a Bika vagy az Oroszlán jegyében, illetve a 2. az 5. házban halad. A Hold járásának szerencsejátékokra gyakorolt hatása sok ember fantáziáját mozgatta meg.
Egy német kutató például 38 év összes lottószámhúzásait elemezve megállapította, hogy ha a lottóhúzás napja újholdra esik, akkor legtöbbször a 22-es jön elő, teliholdkor viszont a 3-as. Se szeri, se száma azoknak a hagyományoknak, hiedelmeknek, „álmoskönyveknek”, hogy az alvás közben megélt álmoknak a számokra – tehát húzásra kerülő lottószámokra is – „lefordítható” jelentésük van. Az egyik híres nápolyi álomszámfejtő szerint azonban a Holdnak az álmokra gyakorolt hatásánál figyelembe kell venni a bolygó fázisait. Ugyanis – szerinte – például az újhold első napjától kezdve észben kell tartani, hogy mit álmodunk az 1., 4., 8., 10., 12., 13., 27. napon, mert jó esély van arra, hogy ezek valóra válnak, s különösen jó előjelnek számítanak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.