Az igazi bécsi szelet

Veltelini
2002. 04. 23. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Benne jártam már a negyedik X-ben, amikor először ettem bécsi szeletet. Gyermek-, ifjú- s legszebb férfikoromban csak hírből ismertem a borjúhúst, s a korabeli vendéglők étlapjai nem tévesztettek meg: tudtam, amit azokon bécsi szeletként kínálnak, az nem egyéb, mint rántott sertéscomb, jó esetben – mert voltak szemérmetlenebb helyek, ahol tarjából készítették a „bécsit”. Így hosszú ideig csak hírét hallottam a „sniclinek”, amit nyugati irányba átlépve a határt, azonnal kötelező megkóstolni, mert puha, omlós, zamatos és akkora, hogy lelóg a tányérról. A bécsi szelet története érdekes, izgalmas, de a múlt idők homályába vész, külön tanszéknek illenék foglalkoznia azzal a bölcsészettudományi karon. A történet úgy venné kezdetét: már a régi görögök is… hiszen némely tudósok szerint a bizánci udvarban találták fel a panírozás művészetét. A bizonyítható tények Milánóba vezetnek, ott kóstolta meg Radetzky tábornagy a zsemlemorzsába forgatott hússzeletet, s a receptet, mint drága hadi zsákmányt vitte magával Bécsbe. A császárváros udvari séfjei fejlesztették tökélyre a sniclit, aminek kívül oly zsírtalannak kell lennie, hogy ha egy hölgy finom selyemruhában ráülne, akkor se maradjon folt utána. A rendszerváltozás idején kiderült, hogy hazánkban is vannak borjak, s némely vendéglő menükártyáján megjelent a „borjú bécsi” kifejezés, ami ostoba tautológia, olyan, mintha sertés disznótorost emlegetnénk. A bécsi szelet borjúból készül, annak is a combjából, lehetőleg a „remeknek”, magyarul a frikandónak nevezett részből, bár a comb egyéb tájai is használatosak. A jó bécsi szeletre komoly társadalmi igény mutatkozott, ezért a 90-es évek első felében megnyílt az első Bécsi Szelet vendéglő, amely cég azóta kisebb éttermi lánccá nőtte ki magát. Jómagam a Csepreghy utcai étterembe járok szívesen, amely hivatalosan a József körút 63.-at adja meg címeként. A boltozatos pincében kialakított étterem minden hivalkodás nélkül hangulatos, a légkondicionálás és a szellőztetés jól működik, a termekben nem érezni égett, állott zsírszagot. Az étterem specialitása az óriás bécsi szelet, aminek elfogyasztásához óriási gyomor kell, hiszen a 30 dekás hússzelet még egy pocakos vállalkozón is könnyen kifoghat. Van kis adag is, ám ahhoz is derekas étvágy kell, hiszen a 18 dekás szelet másfélszerese a megszokott éttermi normának. A hús elsőrangú, foszlós és finom, hogy miként alakítják ki a szabályos körszeleteket, az a helyi szakácsok féltve őrzött titka. A sniclihez bécsi saláta (fokhagymás burgonyasaláta káposztával) dukál köretként, de aki hagyományosabb garnírungot választ, az sem bánja meg. Kínálnak más finomságokat is, közülük a rántott borjúlábat emelném ki, legalább 46-os méretű, és kiváló. Az óriási bécsi 1590 forint, de egy tekintélyes pulykamellszeletet 810-ért magunkhoz vehetünk. Az ételekhez a sör illik leginkább. Kétféle sört csapolnak, az egyik a pilseni, úgyhogy nem kell hosszasan válogatni. A borválaszték nem túl gazdag, de röviditalok vannak számosan és kedvező áron, hiszen Unicumot 380 forintért ihatunk. A Bécsi Szelet vendéglőben kitűnő bécsi szeletet kapunk, olyat, aminőt a szakirodalom áradozva emleget. Igaz, finom selyemruhában még nem ültem rá, de valószínűleg ezt a tesztet nem is fogom elvégezni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.