időjárás 4°C Virág 2022. november 26.
logo

Aggódik a Jobbik

2003.07.30. 22:00

Leszámolásokra is alkalmas, ultraliberális jogi kommandót kíván felállítani a Medgyessy-kormány az antidiszkriminációs törvény elfogadásával – nyilatkozta tegnapi sajtótájékoztatóján az Igazságügyi Minisztérium (IM) épülete előtt Vona Gábor, a Jobbik Magyarországért Mozgalom alelnöke. Elmondta: a törvény keretében létrejövő, öttagú egyenlőbánásmód-bizottság konkrét ügyekben vizsgálódik, és akár hatmillió forintos bírságot is kiszabhat, cégeket tilthat el közbeszerzési eljárástól, állami támogatástól. Közölte: a testület politikai befolyásolása egyértelmű, hiszen a tagjait az igazságügy-miniszter javaslatára Medgyessy Péter kormányfő nevezi ki. – Aggályos, hogy a vizsgált esetekben megfordul a bizonyítási eljárás, így a vádlottnak kell bizonyítania, hogy nem diszkriminált – tette hozzá. Ez lehetőséget teremt arra, hogy politikai ellenfelek egymással leszámoljanak, tönkretegyék jobboldali vállalkozók, újságok hitelét – fogalmazott. Kiemelte: az is félelemre ad okot, hogy Lévai Katalin személyében olyan „szélsőséges politikus áll az esélyegyenlőségi tárca élén, akinek kijelentései számos esetben okoztak botrányt”.
Az antidiszkriminációs törvény előkészítését végző igazságügyi tárca többszöri megkeresésünkre sem reagált a kritikákra. Hankó Faragó Miklós államtitkár szabadságára hivatkozva nem kívánt nyilatkozni.
***
Büntetne a Mazsihisz.
Támogatja a közösség elleni izgatásról szóló rendelkezések módosítására irányuló tervezet új, átdolgozott változatát a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége – mondta Zoltai Gusztáv ügyvezető igazgató. A büntető törvénykönyv, valamint a büntetőeljárásról szóló törvény módosítására vonatkozó javaslat kimondja: aki nagy nyilvánosság előtt valamely nemzet vagy a lakosság egyes csoportjai ellen gyűlöletre izgat, vagy erőszakos cselekmény elkövetésére hív fel, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható. A szöveg szerint ugyancsak büntetendő az, aki olyan véleményt közöl, amely szerint a bőrszín, a vallás, a nyelv, a származás, a nemzeti, nemzetiségi vagy etnikai hovatartozás alapján valamely személy vagy személyek egy csoportja felsőbbrendű. (MN)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.