Csúcson az olajpapír

2004. 09. 14. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Trendforduló vagy csupán egyszerű korrekció történt tegnap a tőzsdéken? – tehető fel a kérdés a tőkepiaci eseményeket áttekintve. Az ázsiai piacok javuló iránya nem tört meg, viszont az európai és amerikai parketteken visszavonulót fújtak a befektetők. A fordulatot az okozta, hogy a nyersolaj ára újabb magasságokba ugrott, melyet az a robbantás indukált, amit tegnap Észak-Irakban követtek el egy olajcsatlakozó-pontnál.
Tokióban reggel 42,47 pontos növekedéssel zárta a kereskedést a Nikkei 225 index, főként a mikroelektronikai termékeket felhasználó vállalatok részvényeire volt nagy kereslet. Az ázsiai tőzsdei hangulattól ellentétes, jobbára pesszimista, korrekciós irányzat képviseltette magát tegnap Európában.
A Deák Ferenc utcában sem hurrikán, sem olajdrágulás, sem üzleti hangulat nem tudta negatív irányba fordítani a BUX görbéjét. A magyar piacot a Molról és a Richterről érkező hírek mozgatták olyannyira, hogy az index két lépcsőben 261,89 pontot erősödött. A forgalmi mutató 17,9 milliárd forintot jelzett, ebből a legnagyobb részt a Richter- és az OTP-papírokra kötötték. A félig privatizált Richterre 7,62 milliárd forintnyi üzlet született, a gyógyszergyártó cég részvényei 765 forintot emelkedve 23 160 forintra nőttek. A Mol ára történelmi csúcsára, 9160 forintra ugrott azzal, hogy árfolyama 260 forintot javult. Az OTP 5,7 milliárd forintos forgalmat produkált, a banki papírok 100 forintot emelkedtek. A kis forgalmú részvények közül az Antenna Hungária (AH) ára drágult a legjobban. Az AH papírjai 3370 forinton, 115 forintot emelkedve zártak. Néhány éve várja már a piac, hogy az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. mint az AH többségi tulajdonosa (74 százalék) értékesítse a társaságot. Egyes információk szerint a napokban felgyorsultak azok az események, amelyek közel hozták az AH magánosítását. A spekuláció az értékesítési hírek fényében felerősödött. Amennyiben egy kézbe értékesítik az AH állami részét, akkor a vevőnek vételi ajánlatot kell tennie a fennmaradó, közkézen forgó részvényekre. A kérdés csupán csak az, hogy az esetleges vevő mennyit adna a kisebbségi csomagért.
Tegnap a Forrás Rt. rendkívüli közgyűlésén az igazgatóság elnökévé Hidasi Emesét, a vezérigazgatói posztra Zeitvogel Jánost nevezte ki. A közgyűlés Nagy István, Világosi Katalin, Csányi Gábor és Palkó Péter igazgatósági tagok megbízatását 2004. szeptember 14-i hatálylyal visszahívással megszüntette. E dátumtól az igazgatóságba választották Hidasi Emesét és Pereiné Kabai Bernadettet, újraválasztották Zeitvogel Jánost. Megbízatásuk 2004. szeptember 14. napjától az ötödik üzleti évet lezáró évi rendes közgyűlés napjáig, de legkésőbb 2009. április 30. napjáig terjedő időtartamra vonatkozik.

– Nem szavazza meg az SZDSZ a parlamentben az árfolyamnyereség-adó ismételt bevezetését célzó esetleges javaslatot, az osztalék- és a forrásadó emelését viszont egy nem örvendetes, de szükséges kompromisszumként elfogadtuk – közölte Kuncze Gábor szabad demokrata pártelnök tegnap. Ismert, hogy az SZDSZ számos alkalommal hangoztatta: elkötelezett az adócsökkentés mellett. (T. G.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.