Harc a felhasználók kegyeiért

Már készülnek a mobilszolgáltatók és a készülékgyártók a karácsonyi szezonra. A szolgáltatók minden eddiginél élesebb versenyben próbálnak egymás elől elhalászni felhasználókat. Ez a harc főként a kártyás szolgáltatások terén érezhető, hiszen a hazai előfizetések legnagyobb része ebből áll. A készülékgyártók viszont a multimédiát hívták segítségül ahhoz, hogy több készüléket tudjanak eladni, a Nokia és a SonyEricsson már a 3G rendszerre épülő készülékeivel próbálja meghódítani a telefonáló közönséget.

2004. 10. 07. 17:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több fronton indul harc a mobiltelefont használók számának növelése érdekében, a piacról korábban azt nyilatkozták az elemzők, hogy lassan-lassan beszűkül, a szolgáltatók már csak az ázsiai és az afrikai piacokban bíznak. Az európai és amerikai felhasználók száma minimális ütemben növekszik, viszont a szolgáltatáshoz adott, egyéb igényeket kielégítő lehetőségek tárháza korlátlan. Látszik ez abból is, hogy a világ legnagyobb szolgáltatói (T-Mobile, Vodafone) évről évre egyre jobb gazdálkodási adatokkal rukkolnak elő.
A Nemzeti Hírközlési Hatóság júliusi adatai szerint jelenleg a magyar lakosság közel 82 százaléka rendelkezik mobiltelefon-előfizetéssel. Ez összesen 8,260 millió felhasználót jelent az országban, mely több mint tízszázalékos növekedést jelent az előző évhez képest. Az előfizetők háromnegyede feltöltőkártyás előfizetéssel rendelkezik.
Az index.hu a kártyás szolgáltatások felmérésére vállalkozott, így tanulmányából az tűnt ki, hogy a T-Mobile Egyenlítő és Nap csomagjaiban nincs jelentős különbség hálózaton belüli és kívüli hívások esetében. A Nap csomagnál alig hat forint a különbség, ráadásul egész napra egy tarifa vonatkozik. Az Egyenlítő csomag egyáltalán nem tesz különbséget hálózaton belüli és kívüli hívások között, ráadásul a csúcsidő lejárta után negyven százalékkal olcsóbban beszélhetünk, éjszaka meg alig harminc forintért percenként.
Az internetes lap szerint a Pannon GSM Happy díjcsomagját nem a csúcsidős beszélgetésekre találták ki, ez a tarifa főként azoknak lehet jó választás, akik nap- közben nem, vagy csak ritkán beszélgetnek. Délután hattól azonban 19 forintért telefonálhatnak azok, akik ezt a konstrukciót választották, ez a Vodafone Vitamax City mellett a legalacsonyabb percdíjat jelenti az egész mezőnyben. A T-Mobile Domino csomagjával este tíz után éjszakai tarifa kódnév alatt, 15 forintos perdíjakért beszélhetünk, de csak a hálózaton belül.
A Vodafone szolgáltatásait tekintve a Vitamax Uno és Duo csomagjában nincs csúcsidő, ahogy kedvezményes időszakkal sem találkozhatunk, egyetlen tarifa vonatkozik az egész napra. A Duo csomag használata azoknak éri meg igazán, akik sokat beszélnek mobiljukon – írta az index.hu. Meglepő újdonságokkal rukkoltak ki eddig a mobiltelefon-készülékeket gyártók. A Strategy Analytics piacelemző cég szerint idén újból rekordévet zárhatnak majd, a társaságok mindent megtesznek annak érdekében, hogy a várakozási igényeket kielégítsék.
A SonyEricsson (SE) három új készülékkel próbál hódítani, az S700, valamint a K700 mellett piacra dobják a P900 frissített változatát, a P910i-t is. Az S700-as készülékben van egy digitális fényképezőgép, mely 1280x90 pixeles képet is képes készíteni. Az S700 legfeltűnőbb tulajdonsága, hogy a Motorola V80 típusához hasonlóan a billentyűzethez a felső rész elfordításával lehet hozzáférni. A K700 jelű mobil viszont a T610 frissített változata, ami mindent tud, amit egy ma már középkategóriájú kamerás készüléknek tudnia kell.
A Nokia a SonyEricssonnál nagyobb lendülettel ugrott idén neki a piacnak, volt is miért aggódnia a finn cégnek, hiszen minden kimutatás azt jelezte, hogy a japán– svéd SE tavaly több készüléket adott el, mint a Nokia.
A finn gyártó, a Hannoveri CeBiten mutatta be az idei évre gyártott okos telefonját, a 7610-es jelűt. Erre az évre tartogatja még a 9500-as és a 9300-as kisméretű kommunikátorokat is.
Az ősszel piacra dobott 7610 típus a 3650-es korát idézi amellett, hogy a készülék jóval több funkciót lát el, mint öregecske testvére. A 118 grammos készülék 176x208 pixel felbontású kijelzőt kapott, 65 ezer színárnyalat megjelenítésére alkalmas.
A Nokia 7610-es újdonsága az 1 megapixel felbontású digitális kamera, ezzel már 1152x864 pixel méretű fotókat lehet készíteni. Mozgóképfelvétel esetében tízperces, hangot is tartalmazó anyagot rögzíthetünk 174x144 vagy 128x96 pixeles felbontásban.
Az internetes funkciók (integrált e-mail kliens, valamint wapböngésző) mellett a készülék háromórás beszélgetési és négy-öt napos készenléti időre képes.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.