Károkat okoznak a trójai programok

Jelentős károkat okoznak a modemes internetezőknek az úgynevezett trójai programok, amelyek a felhasználó tudta nélkül emelt díjas vagy külföldi telefonszámot hívnak fel. A szolgáltatók a Nemzeti Hírközlési Hatósággal együttműködve próbálnak fellépni a betárcsázós programok, illetve ezek üzemeltetői ellen.

2004. 10. 07. 17:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Komoly gazdasági és erkölcsi károkat okoznak felhasználóknak és távközlési szolgáltatóknak egyaránt a trójai programok. Egyes előfizetők internetköltsége eléri a háromszázezer forintot, de volt már arra is példa, hogy valaki 1,8 millió forintos számlát kapott. A fogyasztók ilyen jellegű megkárosítása a betárcsázós internetezésnél fordul elő egyre gyakrabban, léteznek ugyanis olyan szoftverek, amelyek a felhasználó tudta nélkül emelt díjas vagy külföldi telefonszámokat hívnak fel. Erről az ügyfél csak a számla kézbevételekor értesül. A trójai programok, illetve ezek üzemeltetői ellen leginkább összefogással lehet fellépni. A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) tizennyolc hazai távközlési szolgáltatóval többlépcsős védekezési rendszert dolgozott ki a betárcsázós programok ellen. Az egyik ilyen lehetőség, hogy a szolgáltatók elkészítik azt a listát, amely a veszélyes telefonszámokat tartalmazza. Az együttműködő szolgáltatók egyszerűen letiltják a listán szereplő számok automatikus kapcsolását, illetve azokat csak kézi kapcsolással teszik elérhetővé. Így elkerülhetővé válik, hogy a számok kikerüljenek a nemzetközi forgalomba, az internetmodem egyszerűen nem tudja a hívásokat lebonyolítani. Ismeretes ugyanakkor, hogy a betárcsázós programok üzemeltetői szinte hetente változtatják azokat a külföldi telefonszámokat, amelyek révén a visszaélések megvalósíthatók.
Az előbb említett listára még fel nem került számok automatikus hívása ellen többféle szoftveres védelem van. Ezeket a szoftvereket a hírközlési fogyasztói jogok képviselője honlapjáról – www.nhh.hu/ hfjk/betarcsazo/letoltes – folyamatosan letölthetik a felhasználók, tanácsos azonban a frissítés. A három letölthető program közül kettő azt akadályozza meg, hogy a felhasználó számítógépe betárcsázó kémprogramot töltsön le, illetve ha ilyen mégis bekerül a rendszerbe, eltávolítja azt. Az egyik program pedig csak a helyi és a 06-51-es hívásokat engedi tárcsázni.
Az Internet Szolgáltatók Tanácsa vállalta, hogy valamennyi új előfizető – a szerződés mellékleteként – értesítést kap a trójai programok veszélyéről, illetve a védekezés lehetséges módjairól. A régi előfizetőket e-mailben értesítik a tanács tagjai.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.