Pénzosztás szocialista felügyelettel

Újabb Leader-akciócsoportokról derült ki, hogy MSZP-s befolyás alatt tevékenykednek, és közreműködnek a kistérségekbe érkező többmilliárdnyi vidékfejlesztési források elosztásában. Jász-Nagykun-Szolnok megye hat Leader-akciócsoportjából négyben tevékenykednek szocialista politikusok – egy egyesületben pedig sikertelenül próbálnak befolyást szerezni.

2009. 01. 28. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Többnyire a szervezetek felügyelőbizottságába furakodtak be, de akad egy cég és egy egyesület, ahol az ügyvezetői és elnöki székbe is MSZP-kötődésű személy ült. Az ügy előzménye, hogy nemrég Rácz Róbert (Fidesz) képviselő, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke közölte, „a Leader-források elosztásának körülményei gyanúsak, aggályos mértékben telepszik rá pártalapon az MSZP”. Nehezményezte, hogy a Leader-források felhasználásának minden fázisában – a vidékfejlesztési irodák működtetésében, az akciócsoportok létrehozásában, a forrásfelosztás tervezésében – „az MSZP rövid pórázon tartja, szorosan felügyeli a projektet”.
*
Lapunk elsőként számolt be arról, hogy az egyik Hajdú-Bihar megye területén működő Leader cég, a Bihar–Sárrét Összefogás Vidékfejlesztési Nonprofit Kft. 2015-ig több mint 530 millió forintot költ el önmaga működtetésére. A társaság vezetésében több MSZP-s kötődésű személy is helyett kapott, akik havonta több száz ezer forintot tesznek zsebre. Ráadásul a kft. felügyelőbizottságának minden tagja valamilyen módon kötődik a kormánypárthoz. Az ő javadalmazásuk titkos. Azt is megírtuk, hogy a megye területén nem a bihar–sárréti akciócsoport az egyetlen, amelynek működtetésében aktív szerepet vállalnak a szocialisták. Az Érmelléki Vidékfejlesztési Nonprofit Kft. ötfős
felügyelőbizottságában is több MSZP-hez köthető személy foglal helyet: Juhászné Lévai Katalin MSZP-s országgyűlési képviselő, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés volt elnöke, Deák Gyula vámospércsi független önkormányzati képviselő, aki korábban részt vett Juhászné Lévai Katalin országgyűlési kampányában. A Ha-Ver Hajdúsági Versenyképesség
Nonprofit Kft.-nek is ötfős a felügyelőbizottsága, köztük van Kathiné Juhász Ildikó, aki az MSZP és az SZDSZ támogatásával nyerte el 2002-ben Hajdúböszörmény polgármesteri székét, és a bizottság tagja Galgóczi Mihály, Ebes MSZP-s polgármestere is. A párt nem hagyta magára a Hortobágyi Leader Nonprofit Kft.-t sem, a cégnél tevékenykedik Dobi Sándor, aki 2006-ban MSZP-színekben jutott be a balmazújvárosi képviselő-testületbe.
Tovább vizsgálódtunk Leader-ügyben, lapunk ezúttal a Jász-Nagykun-Szolnok megye területén tevékenykedő akciócsoportok működését vette górcső alá. Munkánkat nehezítette, hogy az egyesületek tisztségviselői a világhálón nem fellelhetők, a magyar bíróságok internetes oldalán csak a civil szervezetek képviselőjét találhatjuk meg. A Jászsági Kistérségi Helyi Közösség megkönnyítette helyzetünket, hiszen a társadalmi szervezet saját honlapot üzemeltet. Innen kiderült, hogy az egyesület elnöke Lóczi Miklós, aki 2002 és 2006 között a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés MSZP-s alelnöke volt. A szocialista politikus 2006-ban is sikeresen szerepelt az önkormányzati választáson: ismét bekerült a megye közgyűlésébe, valamint MSZP-s önkormányzati képviselőként tagja lett a jászapáti képviselő-testületnek. Lóczi Miklós jelenleg igazgatósági tag a Jászapáti 2000 MG. Zrt.-ben is, csakúgy mint Vinczéné Őze Erzsébet. Az ügy pikantériája, hogy míg ők, ketten a zrt. igazgatóságában együtt dolgoznak, addig a hölgy felügyelőbizottsági tag a Jászsági Kistérségi Helyi Közösség Egyesületben, ahol – mint már írtuk – az MSZP-s Lóczi Miklós az elnök. Nem ő az egyetlen azonban, aki MSZP-s kötődéssel tevékenykedik a társadalmi szervezetben, Lóczi mellett tagozatvezetőként Kisbakonyi Zoltánné, Jásztelek szocialista polgármestere is az egyesületben dolgozik.
A Tiszazugért Leader Nonprofit Kft.-ben sem ügyeltek még a látszatra sem, a cég ügyvezetői székébe is régi elvtársat ültettek. Takács László több ciklus óta (2002-ben és 2006-ban MSZP-s jelöltként) kitartóan próbál bejutni Kunszentmárton képviselő-testületébe, mostanáig sikertelenül. Úgy tudjuk azonban, hogy a rendszerváltás előtti politikai karrierje sikeresebb volt, hiszen annak idején a Pannónia Szőrmegyár MSZMP-párttitkáraként tevékenykedett. A cég felügyelőbizottságában két kormánypárti politikus is helyet kapott: Hegyes Zoltán, Cibakháza MSZP-s polgármestere, aki a párt internetes oldala szerint választmányi delegált, illetőleg Molnár Zsuzsanna, aki jelenleg a kunszentmártoni képviselő-testület MSZP-s tagja.
Szintén a megye területén működik a Nagykunságért Térségi Vidékfejlesztési Nonprofit Kft. A cég székhelye Túrkevén van, vezetője pedig Szabó Zoltán, a település volt független polgármestere. A céggel meglehetősen jó kapcsolatot ápol Máthé Zsolt, a Karcagi Helyi Vidékfejlesztési Iroda vezetője, aki a 2006-os önkormányzati választáson a kisújszállási 7. számú egyéni választókerület MSZP-s jelöltje volt. A Kisújszállási Művelődési Ház hivatalos weboldalán egyenesen arra kérik az érdeklődőket, hogy a Karcagi kistérség területén kérdéseikkel, problémáikkal Máthé Zsoltot keressék. A kft. felügyelőbizottságában két olyan személy is helyet foglal, aki a kormánypárthoz köthető: Mlinárcsek János, aki 2006-ben az MSZP– SZDSZ színeiben jutott be a mezőtúri képviselő-testületbe, illetve Váczi Attiláné, aki a legutóbbi önkormányzati választáson MSZP-s jelöltként indult Karcag 3. számú egyéni választókerületében.
A Közép-Tisza–Zagyva Vidékfejlesztési Egyesület első embere Debreczeni László, a Nagykörűi Haladás Mezőgazdasági Zrt. elnök-igazgatója. Figyelemre méltó, hogy egy vidékfejlesztési pénzek koordinálását végző egyesületet egy mezőgazdasági nagyvállalat első embere vezet. Helyettese Gyuricza Miklós, aki tavaly februárban független jelöltként, de MSZP-támogatással nyerte el Tószeg polgármesteri székét. A férfi azt megelőzően az MSZP-s vezetésű Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban dolgozott. Az egyesület elnökségének tagja még Molnár Péter, Újszász MSZP-s polgármestere is.
A Tisza-menti Leader Közhasznú Egyesületben az MSZP nem tudott befolyást szerezni, az egyik lapunk által megkeresett településvezető ezt azzal magyarázta, hogy a térség polgármestereinek többsége nyíltan vagy burkoltan jobboldali kötődésű. Kisebb súrlódások adódnak azonban abból, hogy Szőke András, a Törökszentmiklósi Helyi Vidékfejlesztési Iroda vezetője, információink szerint, megpróbál rátelepedni az egyesületre.
Róla tudni érdemes, hogy 2006-ban MSZP-színekben jutott be a törökszentmiklósi képviselő-testületbe, a rendszerváltás előtt pedig a város utolsó párttitkára volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.