Mérséklődő bizonytalanság

Hírösszefoglaló
2010. 11. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kissé enyhültek tegnap az ír államadósság-törlesztési kockázatra köthető biztosítási ügyletek árazásai, tükrözve, hogy a piaci szereplők a folyamatos kormányzati cáfolatok ellenére számítanak valamilyen nemzetközi likviditásbővítő segélyprogramra. A City elemzői helyzetértékeléseikben már a szomszédos szigetországnak nyújtandó pénzügyi segítség várható formáit és méretét taglalták. A távirati iroda összefoglalója szerint a CMA DataVision, az egyik legnagyobb londoni piaci adatszolgáltató társaság kimutatása alapján az ír szuverén törlesztési leállás kockázatára köthető határidős piaci biztosítási ügyletek (credit default swaps, CDS) árazása 529 bázispont környékén mozgott a tegnapi londoni kereskedésben az 536,5 bázispontos előző zárás után. Ez a CDS-árazás azt jelenti, hogy Írország törlesztésképtelenné válásának kockázata ellen biztosítási tranzakciókat kínáló piaci szereplők jelenleg 530 ezer eurónál valamivel alacsonyabb éves díjat kérnek a befektetőktől minden tízmillió euró ír államadósság után az irányadó ötéves futamidőre.
Az MTI emlékeztetett: az ír CDS-díjszabások november első hetében az euróövezet létrejötte óta nem látott szinten, jóval 600 bázispont felett is jártak, aminek hátterében a költségvetési és adósságkilátásokkal kapcsolatos piaci félelmek újbóli fellángolása állt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.