Idegen pályák és ágyak

Szávay Ágnes és még néhány magyar hölgy teniszező neve már jól ismert a sportszeretők számára, férfivonalon hosszú évek szünetét követően idén Fucsovics Márton robbant be a köztudatba wimbledoni juniordiadala révén. Pedig jelenleg nem ő, hanem a még szintén fiatal, 22 éves Balázs Attila a legjobb hazai játékos. Októberben 153. volt a világranglistán, most 190., idén megnyerte a palermói challengerversenyt, s megmutatta magát a Roland Garroson és a US Openen.

Deák Zsigmond
2010. 12. 30. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pályafutásában mit jelentett 2010? Egy nagy ugrást, vagy azért a neheze még hátravan? – érdeklődtünk két alapozóedzés között napjaink legjobb magyar férfi teniszezőjétől.
– Egy lépcsőfokot előreléptem, úgy érzem, kinőttem a future-versenyeket és a challengereken is megálltam a helyemet, amint azt például palermói győzelmem jelezte. Életem első Grand Slam-tornáján, az idei Roland Garros selejtezőjében meccslabdáról kaptam ki, a US Openen már simábban, ott nem mutattam túl jó formát.
– Palermóban salakon nyert, Párizsban szintén ezen a talajon állt helyt, ez azt jelenti, hogy a kedvence?
– A meccseim kilencvenöt százalékát salakon játszottam, de ha tovább akarok lépni, akkor a többi borítással is meg kell barátkoznom, különben nem sikerül a kitűzött célom, hogy a közeljövőben bejussak a száz közé a világranglistán. Ezért, ha minden igaz, kemény pályán, Törökországban kezdem a jövő évet január hetedikén.
– Itthon nem lenne jobb? A nőknek másfél évtizede zajlik magyarországi WTA-tornája, férfi- szinten nincs még megközelítőleg hasonló rangú magyarországi megméretés sem.
– Szeretek itthon játszani, óriási előny, nincs utazás, a saját ágyamban alhatok. Pontosabban alhatnék, de évek óta nemhogy ATP-, semmilyen versenyt nem rendeznek nálunk. Így az év egészében hátrányt szenvedünk, sokszor előfordul, hogy valahol a világ végén, nehéz körülmények között kell játszanunk.
– Ebben nem segíthetne a Magyar Tenisz Szövetség? Igaz, idén inkább a belvillongásokról hallottunk, mintsem nagyszerű sportági programokról, tornarendezésekről.
– A szövetség rengeteg mindenben segíthetne, egy kisebb future-verseny megszervezése nem akkora kiadás, és sok fiatal hazai játékosnak hatalmas lökést adhatna. Jómagam ezen a szakaszon már túljutottam, de teljesen önerőből, a szövetségtől pénzt, szabadkártyát vagy ilyesmit nem kaptam soha. Szép tervekről már hallottam, a megvalósulásukról még nem.
– Idén, némileg megtörve a nőuralmat, Fucsovics Márton junior egyesben elért wimbledoni diadalával újra megmutatta magát egy magyar férfi teniszező a közvéleménynek. Ez lehet egy új, sikeres karrier kezdete?
– Marci eredménye tényleg kiemelkedő, de a felnőtt mezőnyben nem jelent automatikus sikert. Erre sajnos az egyik legjobb példa a bátyám (Balázs György – a szerk.), aki harmadik helyen is állt a korosztályos ITF-ranglistán, párosban junior Roland Garrost nyert, de a felnőttek között azóta sem tudta magát átverekedni a challengertornák maszszáján. Nekem ez, úgy néz ki, megy, pedig a junioroknál nem voltam kiemelkedő, főképpen fizikailag számítottam gyengébbnek a riválisaimnál.
– Ám azóta „megnőtt”, és két éve első számú embere a magyar Davis-kupa-csapatnak, annak ellenére, hogy nem ettek egymás tenyeréből a korábbi kapitánnyal, Baranyi Szabolccsal.
– A testvéremmel kezdődött az ellentét, megvolt hozzá a ranglistája és a tudása, mégsem tette őt be a csapatba a szakvezető. Lehet, hogy negyven éve értett a szakmához, de manapság több kell. Ezért is örülök, hogy Hornok Miklós lett a kapitány, aki gyerekkorom óta ismer. Várom már a legközelebbi meccset Ciprus ellen, azt hallottam, legjobbjuk, Markosz Bagdatisz nem szerepel ellenünk, így viszont kötelezőnek tűnik a győzelem. Sokat jelent a számomra, hogy a hazámat képviselhetem, ráadásul a testvéremmel együtt, ez keveseknek adatik meg.
– Mivel lenne elégedett egy év múlva?
– Ha sikerülne bekerülnöm az első százba, illetve Grand Slam-versenyen a főtáblára, és két év múlva tartósan a legjobbak között szerepelhetnék.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.