Ötszázmilliárd tűnt el a kasszákból?

Egyre biztosabb, hogy legalább ötszázmilliárd forint tűnt el a magánnyugdíjpénztárakból – mondta tegnapi sajtótájékoztatóján Selmeczi Gabriella.

Munkatársunktól
2010. 12. 10. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyugdíjvédelmi megbízott kiemelte, a magánnyugdíjpénztárak által elért összes reálhozam 109 milliárd forint, miközben saját működésükre 210 milliárdot írtak le költségként a pénztárak. A fideszes politikus tegnap megerősítette, ha beigazolódnak ezek a félelmek, akkor az felvetheti akár a bűncselekmény gyanúját is.
Selmeczi Gabriella hivatkozott a Századvég Gazdaságkutató elemzésére, amelyben az is olvasható, hogy az 1997-ben törvényerőre emelt magyar hárompilléres nyugdíjreformhoz a Világbank egy 1994-ben megjelent tanulmánya szolgáltatta az alapot. Csakhogy a Horn-kormány nem tartotta be a kötelező magán-nyugdíjpénztári rendszer létrehozásának alapelveit. A szabályozás tökéletlensége nagyban hozzájárult az alacsony hozamokhoz, és a magas működési költségekkel együtt vezetett az említett ötszázmilliárdos veszteséghez.
Részletek a 3. és az 5. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.