Akikért a tárogató szól

L A S S Í T Ó S Á V<br />

Klementisz Réka
2011. 01. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kodály szerint hangszíne mint a csokoládé. Kevesek kiváltsága, hogy meg tudják szólaltatni. Amint a kevély kérkedő szándékkal a szájához emeli, repedt zajokkal árulja el – az Istenéhez, az övéihez kiáltó kezében kristálytisztán énekel. Akár a müezzinek imáját, a tárogató hangját kilométerekre is hallani. És akkor ott megtorpan az idő. Egymáshoz araszolnak a lelkek. Egyszerűen muszáj lassítani.
Megálltak, hogyne álltak volna meg Rockenbauer Pálék is, amikor jó harminc éve meghallották a hangját Nógrád szívében – ugranak be a képzeletben tucatszor végigvándorolt sorozatklaszszikus, a Másfélmillió lépés Magyarországon palócföldi képkockái, miközben a jelenben egy másik film pereg: Kárpátalja falvain ólomsúllyal ül a decemberi csend.
Csak állunk ott, néhány nappal karácsony előtt a ráti Szent Mihály Gyermekotthon egyik épületében, hazajárók és újabb hazatalálók. Az apropó önmagában is csoda; a hír nekünk, akik néhány látogatás után visszavonhatatlanul egy kicsit rátivá lettünk, a karácsony maga.
Egy nyári népzenei táborral elvetett mag szárba szökken (a kisgejőci népzenei táborról a 2010. augusztus 23-i Napos oldalon számoltunk be, a cikk címe: Kárpátaljai capriccio huszonnégy húrra), két kárpátaljai falu összekapaszkodik, és a kisgejőci pedagógus-szélmalomharcos Ivaskovics József vezetésével az ukrán anyanyelvűből magyar lelkűvé lett gyerekekből, kárpátaljai árvákból Ráton csak úgy, mert a zene az kell, zeneiskola verbuválódik. Az első hangszerajándék: egy tárogató. A Zurgó zenészei nem voltak restek az alakuló zeneiskola javára rendezett jótékonysági koncert kedvéért családostul összecihelődni, kiszakadni a karácsony előtti hajszából, és átverekedni magukat minden hóakadályon. Sőt. Barátot is hoztak. Egy lelkes szekszárdi fogorvos nagy álma, hogy a tárogató a Rákosi-korszak tiltása, majd a Kádár-éra tűrése után a majdnem elfeledettségből méltó helyére kerüljön vissza a Kárpát-medence népzenei kultúrájába. Arról álmodik, hogy egy nap megint lesznek elegen, akik összetartozásuk jeléül, akár a templom harangját, időnként megszólaltatják. Nagyot álmodik, de tesz is érte: a rátival együtt öt tárogatót hozott ajándékba Ukrajna magyarok lakta határvidékére.
Ahogy ott állunk az otthon egyik termében és hallgatjuk a felajánlás okait, egészen valóságosnak tűnik, hogy nincs messze a nap, amikor belőlük, belőlünk minden határ fölött átnyúló, élő közösség formálódik. Ott, a maguk teremtette hétköznapi csodában élő rátiakkal, a néhány éve létrehozott gyermekotthont működtető Bíró családdal, a nevelő házaspárokkal együtt örülve úgy tűnik, az álom nem is olyan merész.
A tárogató azé a gyereké legyen, kérte a szekszárdi felajánló, aki magára talál benne. Karácsony fénye túl kell hogy érjen az ünnepen. A lehetőség, a remény ott van – nem csak a ráti gyerekekben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.