Egzotikus valóság

2011. 01. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Témahiányban szenvedő, ötletek után vágyakozó hírlapíróknak nyújthat segítséget az elmúlt századelő talán leghíresebb tollforgatója, Egon Erwin Kisch, a száguldó riporter. A cseh származású, az Osztrák–Magyar Monarchiában élt újságíró egyik önéletrajzi munkájában egyebek mellett ez olvasható: „…a pőre igazságnál megdöbbentőbb dolog nincs, mert környezetünknél semmi sem egzotikusabb, mert semmiben sem dúsabb a fantázia, mint a tárgyilagosságban. És az egész világon nem akad szenzációsabb dolog a kornál, amelyben élünk…” Nem érdemes vitatkozni a szerzővel, amit ír, alapvetés, logikája ma különösképpen megállja a helyét. Csak az okozza a gondot, el ne sikkadjon az információözönben az igazi érték, az a nyersanyag, amely aztán kibontva, elemeire szedve tudást gazdagít. Úgy is vehetjük, a jó újságíró amolyan kutatómunkát végez, feltár, kibont, felmutat – és azt átadja az olvasónak. Magasztosabban: az utókornak. Ami lehet akár egy múzeum, egy témára szomjas regényíró, de akár a vizsgálódó rendőrség…
Az egésznek az ad aktualitást, hogy a mai kacifántos közéletben mintha ismét növekedő igény mutatkozna a hírforrású újságírásra. Vagy ha úgy tetszik, az egzotikus valóság megismerésére. Olyan információkra, amelyeket nem feltétlenül ránk terveztek, nem a szájunk íze szerint fűszereztek – ellenben hírek. A hír, az igazi hír pedig az újságcsinálás alapja. Régről várható volt, hogy az aránytalanított, fazonírozott, celebek tálalta hablaty előbb-utóbb csömört okoz. Javallat: szellemi gyomormosás után pőre hírek gazdagon, Egon Erwin Kisch módra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.