Meghalt Pérez, aki túlélte a puccsokat

2011. 01. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Karácsony első napján Miamiban 88 éves korában meghalt az egyetlen venezuelai elnök, akit közpénzek hűtlen kezelése miatt bírósági ítélet fosztott meg posztjától még 1993-ban. Carlos Andrés Pérez két mandátumát a tűz és a víz ellentéte jellemzi: 1974 és 1979 között az olajbőség miatt Szaúd-Arábiához hasonlították országát, a már akkor is bőséges olajdollárokból ekkor épült meg a világ harmadik legnagyobb víztározója, államosította többek között a vasérc és az olaj kitermelését 1976-ban, s megalapította az állami olajóriást, a PDVSA-t. Második elnöksége (1989–1993) viszont a puccsoktól, egy véresen elfojtott éhséglázadástól és a korrupciós botrányoktól volt hangos. 1992 februárjában előbb a jelenlegi államfő, az akkor még ejtőernyős alezredes, Hugo Chávez szervezett sikertelen puccsot, novemberben pedig előbbi katonatársa vallott kudarcot a katonai hatalomátvétellel. 1989. február végén tört ki a Nemzetközi Valutaalap megszorító intézkedései miatt a caracasi felkelés, amelyre mindkét puccs szervezője ürügyként hivatkozott.
A Szocialista Internacionálé volt alelnöke kora miatt 1993 márciusától házi őrizetben töltötte le büntetését, és 1999 óta elsősorban amerikai száműzetéséből bírálta Hugo Chávezt, aki többször is hiába kérte kiadatását. A néhai elnök végakarata értelmében addig nem temethetik el Venezuelában, amíg Hugo Cháveznek hívják az elnököt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.