Szeméthegyek az ünnepek után

Több száz tonna karácsonyi csomagolóanyag került idén is szenteste után országszerte a kukákba – figyelmeztetnek a környezetvédők. Pedig a díszcsomagolás nem olcsó dolog, és a szerepe mindössze annyi, hogy pár percre elrejtse az ajándékot a megajándékozottak elől.

Munkatársunktól
2011. 01. 07. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben Magyarország polgárai átlagosan naponta 1,6 kilogramm szemetet dobnak ki – vagyis az ország lakossága évente közel ötmillió tonna szemetet termel –, karácsonykor ez a mennyiség 10-20 százalékkal megemelkedik. A zöldek tehát hiába hangsúlyozzák a tudatos vásárlás szükségességét, Magyarországon a többségnek a karácsony lényege ma is a bevásárlás. Ezen a gazdasági válság sem változtatott lényegesen. A GfK Piackutató Intézet szerint a decemberi vásárlások aránya egyre nő. Míg 2004 decemberében a vásárlók a havi átlagos költéshez képest húsz százalékkal hagytak nagyobb öszszeget az üzletek kasszáinál, 2005 utolsó hónapjában már huszonnégy százalékkal, 2008-ban pedig huszonhat százalékkal költöttek többet az ünnepi előkészületek során, és az utóbbi években is legfeljebb stagnálás tapasztalható. Ez nem csupán a karácsonyi sütés-főzésnek köszönhető, hiszen idén is november-decemberben mintegy hatvan százalékkal több háztartási kisgép fogyott, mint az előző két hónapban, és az elektronikai cikkek iránt is óriási volt a kereslet. A legkeresettebb termékek között olyan eszközök is szerepelnek, amelyeket a zöldek csak felesleges áruknak neveznek, például az elektromos fogkefék, illetve a különféle szőrtelenítőkészülékek, kenyérpirítók.
Az erdészek és a környezetvédők között régóta vita tárgya, hogy árt-e a környezetnek a karácsonyfák kivágása. Az mindenesetre tény, hogy hazánkban évente másfél-két millió hazai termesztésű karácsonyfát értékesítenek, mintegy félmilliót pedig importálnak. Az erdészek állítják, hogy ezeket a fenyőket szinte kizárólag az erre a célra kiválasztott, mezőgazdasági művelési ágba tartozó területen termesztik, az idei alacsonyabb árak viszont a zöldek szerint arra engednek következtetni, hogy sok lehetett az illegális kitermelés is. Arról nem is beszélve, hogy számos fa úgy kerül a hulladékégetőkbe, hogy senkinek sem tudták eladni, illetve hazánk nagy részén tájidegen fenyőket ültetnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.