Komlós Juci halálára

Életének 93. évében kedden elhunyt Komlós Juci, a nemzet színésze, Jászai Mari-díjas és érdemes művész. Búcsúztatását szűk családi és baráti körben tartják.

Tölgyesi Gábor
2011. 04. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meglehet, a fiatalabbak a Szomszédok című teleregény Lenke nénijeként, esetleg Miss Marple magyar hangjaként fognak emlékezni rá, ám az idősebb színházszerető emberek nem felejtik: Komlós Juci a nagy színészgeneráció egyik kiválósága volt. Nehéz történelmi és magánéleti időkben is megmaradt szerepeit gondosan felépítő, elragadó színésznőnek, romantikus, naiva-, drámai és karakterszerepekben egyaránt.
A színpadra született: tehetsége és szülei okán is. Édesanyja, Pintér Irma ismert komika, édesapja, Komlós Vilmos korának népszerű komikusa volt. Óvták a színészi pályától, ám a vér nem válik vízzé: alig egy évet tanult Rózsahegyi Kálmán színiiskolájában, és már tizenhat évesen, 1936-ban a világot jelentő deszkákra lépett. Vidéken, többnyire operettek szubrettjeként alapozta meg tudását. A háború után az igazi nagy áttörést a Magyar Néphadsereg Színháza (Vígszínház) művészeként érte el, ahová 1952-ben szerződött. (Jóllehet, miután férje, Földessy Géza színművész 1948-ban emigrált, olykor gyanakodva méregették.) A teátrum igazi sztárja volt, játszotta többek között a Cyrano de Bergerac Roxane-ját, A néma levente Ziliáját. Ám a színházi intrika, féltékenység kikezdte, ezért 1957-ben a József Attila Színházba szerződött, újabb nagy sikereinek színhelyére. Sinkovits Imre partnereként felejthetetlen alakítást nyújtott A kertész kutyája Dianájaként vagy a Szókimondó asszonyság Hübscher Katájaként. Utolsó színpadi sikerét a Bal négyes páholy Rákosi Szidijeként aratta a Tháliában.
Emberi tartásával is példát mutatott: valóban a nemzet színésze volt. Alakításait számos film és sokak emlékezete őrzi.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.