Jó pont Obamának

Zord Gábor László
2011. 05. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár Oszama bin Laden meggyilkolásától alighanem sem a terrorellenes, sem az afganisztáni háborúban, sem az arab világban zajló folyamatokban nem áll be fordulat, az biztos, hogy az Egyesült Államok elnökét megerősítette a lépés. A terroristavezér elfogása, de elsősorban megölése, a bosszúállás az egyik legfontosabb pszichológiai kérdés, „adósság” volt az amerikai társadalom, de a politikum számára is. Hiszen nem szabad elfelejteni, hogy arról a férfiról van szó, akinek útmutatása szerint történelme során a legfájdalmasabb külső támadást hajtották végre az Egyesült Államok kontinentális területe ellen.
Ami a jövő novemberben esedékes elnökválasztást illeti, Barack Obamának kissé korán jött ez a siker, bár a kampány újrajelölési szándékának bejelentésével már kezdetét vette. A Pakisztánban történtek azonban így is hozzájárulnak ahhoz, hogy a republikánusok egyik legfőbb érvét vele, illetve a demokratákkal szemben általánosságban cáfolja, miszerint gyengék a nemzetbiztonság terén. A történelemkönyvekbe nem az kerül be, hogy a texasi cowboy, a háborús elnök George W. Bush, hanem hogy a Nobel-békedíjas, liberális Barack Obama alatt végeztek az egyes számú ellenséggel. Ez a tény még az ultrakonzervatív szavazói bázist és törvényhozási képviselőit is tiszteletre szorítja, ami automatikusan növeli Barack Obama manőverezési terét belpolitikai kérdésekben, például a képviselőházi republikánus többséggel folytatott alkudozások során. A „még arra se képes, hogy elkapja Bin Ladent” helyett a „nem szeretem ezt az Obamát, de mégiscsak levadászta ezt az ördögi arabot” jelentős előrelépés. Mindezt összevetve azzal a ténnyel, hogy példátlanul lassan áll össze az amerikai jobboldal 2012-es elnökjelöltségre pályázó mezőnye, újfent Obama maradása körvonalazódik. A kérdést más irányból megközelítve azt is kijelenthetjük, legény legyen a talpán az a republikánus, aki a sok egyéb előtte tornyosuló akadály mellett azzal is megbirkózik, hogy „Oszama bin Laden legyőzőjével” kell kiállnia.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.