Kövekből olvasták ki az Alpok történetét

Cseppkövek izotópos vizsgálatával tárta fel egy osztrák kutatócsoport az Allgäui-Alpok kétmillió éves históriáját. Eddigi eredményeik szerint akár 1500 métert is „nőhettek” a hegyek a vizsgált időszakban, dacára a jégkorszakok jelentős pusztításainak.

Hírösszefoglaló
2011. 05. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kétmillió éve az osztrák–bajor határon végighúzódó Allgäui-Alpokban a klíma hasonlatos volt a maihoz, de a hegylánc egészen más képet nyújtott, mint amit vándorlásaink alatt, vagy a képeslapokról megismertünk – összegezte tegnap megjelent cikkében a Die Presse című osztrák napilap Michael Meyer megállapításait. Az Innsbrucki Egyetem geológiaprofesszora kutatótársaival a Wilden Mann 2450 méteres magasságban lévő barlangjából gyűjtött cseppköveket használta fel, hogy azokból kiolvassa a környező hegyek történetét.
Michael Meyer elmondta, sikerüket az uránnak köszönhetik, amelynek tartalma a cseppkövekben általában túl alacsony ahhoz, hogy izotópjainak vizsgálatával értékelhető következtetéseket vonhassanak le, ám a Wilden Mann esetében szerencséjük volt. A kövek ráadásul virágport és más anyagokat is konzerváltak, s ezek rétegződéséből a vegetáció változását lehetett nagy pontossággal rekonstruálni. Ezek szerint kétmillió esztendővel ezelőtt legalább 1000, de akár 1500 méterrel is alacsonyabban lehettek az Allgäui-Alpok csúcsai, és sűrű erdők borították a hegyeket. A telek valamivel enyhébbek és csapadékosabbak voltak.
A cseppkövek körülbelül hatezer évvel ezelőttig tanúskodnak az Alpok életéről, éppen ezért a jégkorszakok történései sem maradtak rejtve a kutatók előtt. Az innsbrucki professzor úgy véli, az eljegesedéseket követő olvadás és az ezzel járó erózió éppen a hegyek növekedéséhez járult hozzá. Nemcsak a csúcsok pusztultak ugyanis, hanem mélyebbek lettek a völgyek. A környék akkoriban jelentős tömegveszteséget szenvedett el, majd újra gyors növekedésnek indultak a hegyek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.