Összecsomózott cselekményszálak

Olyan szuperprodukciók fűződtek a nevéhez, mint a Hook, a Drakula, a Kapcsolat és a Lara Croft: Tomb Raider; James V. Hart több mint elismert hollywoodi forgatókönyvíró. Szakmája mestere, egyike annak a nyolc tanácsadónak, aki az idén Budapesten zajló éQuinoxe Nemzetközi Forgatókönyv-írói Workshop résztvevőjeként többek között két magyar filmterv fejlesztését segítik az elkövetkező napokban.

Kárpáti György
2011. 05. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miért tartotta fontosnak, hogy részt vegyen a workshopon?
– Nemzetközi munka és miszszió egy ilyen rendezvény. 1994 óta működik ez a workshop, amelyre világszerte érkeznek forgatókönyvírók, résztvevők, és egy intenzív hét alatt igyekszünk a tárgyalt filmterveket közösen fejleszteni. A közös munkában nem jelenthet akadályt a nyelvi, hitbeli különbség, mert ez a műhelymunka alapvetően éppen a kulturális értékek cseréjén és megismerésén alapul. Dolgoztunk már egyszerre iráni és izraeli rendezővel, illetve palesztin és izraeli rendezővel. A workshop valóban közösséget teremt a világ legkülönbözőbb pontjain élő filmesek között. A munkánk szerves része a különböző országok összekapcsolása és az államhatárok átlépésétől való félelem legyőzése.
– Nem áll fenn a veszélye annak, hogy a fejlesztett filmtervek az ötletelés végére éppen a résztvevők sokszínűsége miatt elveszítik nemzeti karakterüket?
– Ellenkezőleg. Én nem hozom el az amerikai filmkultúrát ezekre a workshopokra, és nem akarom amerikaivá formálni, hollywoodivá változtatni a nyers történeteket. Egyszerűen csak egy jó sztorit akarok hallani, s azt jobbá tenni a tapasztalatommal.
– Mi az itt elvégzett munka sikerének fokmérője?
– A munka akkor sikeres, ha a fejlesztett forgatókönyvekből film készül. Az elmúlt tíz évben tucatnyi alkotást forgattak le az innen kikerült filmtervekből, és számtalan fesztiválon nyertek díjakat. Ennél jobb visszaigazolás nem is kell.
– Hogyan hat a trükkök térhódítása a forgatókönyv-írói szakmára?
– Úgy gondolom, hogy a legjobb történetek jelenleg nem a trükkök világában, a moziban, hanem a tévében, a tévésorozatokban találhatók meg. A fizetős kábelcsatornák sorozataira gondolok, mint például az éppen most sugárzott, Magyarországon forgatott pápasorozat, a The Borgias, de említhetném a Mad Men – Reklámőrültek című sorozatot vagy a Walking Deadet is. A tévésorozatok epizódjai szigorúan a történetekről és a karakterekről szólnak – és hétről hétre arról kell szólniuk. A szerepek éppen ezért rétegzettek, s éppen az ilyenek megírása a forgatókönyvírók álma.
– Milyen filmterveken dolgozik a közeljövőben?
– Stan Lee-vel dolgozunk egy projekten – hosszú idő óta az első új szuperhősén –, amit évek óta nem tudtunk eladni, mert túl megosztó és túl politikai: a környezetvédelemről szól. Jelenleg ehhez próbálunk pénzt szerezni. 2005-ben pedig írtam egy gyerekregényt J. M. Barrie Hook kapitányának fiatalkoráról; nagyon szeretném egyszer filmen viszontlátni. Sok ötletem van, de erős bennem a félsz, hogy egyszer kiöregszem a szakmából. Nagy példaképem a Kánikulai délután és a Bilincs és mosoly forgatókönyvírója, az idén 86 éves Frank Pierson – még tavaly is nagyon elfoglalt és aktív volt. És persze nagy örömmel tölt el, ha fiatalokkal dolgozhatok együtt.
– Mi a véleménye a kortárs magyar filmről?
– A magyar tradíciók elképesztők. Adolph Czukor hozta létre a Paramountot, és amit a Korda testvérek elértek a filmben, önmagában is lenyűgöző. Az egyik legnagyobb rendező számomra Kertész Mihály. Fantasztikus dolgokat produkált a kamerával. Hollywood természetesen sokkal kevesebb lenne magyarok nélkül, sőt, tulajdonképpen bevándorlók alapították meg az amerikai filmipart. A fiatal magyar filmet sajnos nem ismerem. Azért is vagyok itt, hogy jobban elmélyedjek a kortárs magyar filmkultúrában. A hatvanas években a fiatal magyar újhullám aratott nemzetközi sikereket, és úgy tartják, hogy a mostani fiatalok is egy ilyen generáció lehet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.