A saját utunkon

Körmendy Zsuzsanna
2011. 06. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kezdődhet-e egy gazdasági évértékelés egy filozófus előadásával? Szokatlan – de miért is ne? Hol van az előírva, hogy egy ország gazdaságának kérdései a GDP-vel kezdődnek és az adósságtörlesztéssel végződnek? Ha egy kormánynak nincs filozófiája, ha nincs meg az a mag, amely köré fölépíti programját, ha nem az origóból indul, hanem csak úgy valahonnan, akkor elképzelései ötleteléssé válnak, útja pedig akár hosszú zsákutca is lehet, amelynek a végét látnia kellett volna.
Egymás mellé került a Millenárison megtartott Gazdasági fordulat elnevezésű rendezvényen négy előadás: a kormányfőé, aki eredményeket értékelt és jövőt vázolt, a filozófusé (Lánczi András), aki állam és állampolgár megújuló viszonyáról beszélt, a külföldi multicég, az Audi magyarországi képviseletének ügyvezetőjéé (Thomas Faustmann) és a sikeres hazai nagyvállalkozóé (Demján Sándor).
Az ember akkor vágyik legerősebben gondolatainak, elképzeléseinek mélyebb megalapozására, ha jövőt tervez. „A rendszerváltozás óta soha nem csináltuk végig, amit elkezdtünk” – mondta a miniszterelnök, aki eltökéltebbnek tűnt, mint a választások után. Ez a kormány nagyon nehéz feladatra vállalkozott. Ráadásul olyan európai ellenszélben, amelyre idehaza talán egyikünk sem számított. A miniszterelnök utalt egy nyugati lap novemberben még a bankadó bevezetése miatt elmarasztaló véleményére, s hogy ma ugyanez az orgánum azt írta, „Magyarország a felzárkózó térség meglepetéssztárja”.
Európa véleménye rólunk mindenesetre osztott és megosztó. A „romok alá szorult megmondóemberek” ellendrukker véleménye egyre kevesebbeket érdekel. De hiába is kesergünk azon, hogy mennyivel előbbre tartanánk, ha 2002-ben az Orbán-kormány maradt volna hatalmon. A viszonyítási pont csak nekünk van a múltban. A Nyugat ezt a dolgot nem így nézi. Számára a viszonyítási pont Görögország vagy Portugália. S ezért fogja lassan, nem mindenhol és nem is mindenki, de elismerni: Magyarország jó úton jár. Nagy slamasztikában lennénk, ha fejlődési-visszaesési görbénket látva, közelmúltunk tudatában nem saját utunkat követtük volna. Az Orbán-kormány célkitűzéseit sorra-rendre viszszaigazolja a valóság – de mi van az emberekkel, akiknek elfogyott a pénzük, a türelmük, a családi tartalékaik? Mi lesz a megfáradtakkal, és mi lesz a fiatalokkal, akik már úgy végzik az egyetemet, hogy úgysem kapnak állást, csak külföldön?
A feladat még nehezebb, mint volt. Hatalmas sürgetésben van az Orbán-kormány. Ha nem időben történik meg az átbillenés a mindenki számára érzékelhető javulásba, minden elsúlyosodik, nehezebbé válik. Tudjuk, még egy vállalatot sem könnyű átszervezni, nemhogy egy országot. De a Fidesznek akkor is szembe kell néznie azzal, hogy a változásokat az emberek egy része érzi, másik része csak nagyon áttételesen, és sokan egyelőre nem, vagy csak alig. Demokráciában egy kormányfő akarata a dolgok természete szerint a gyakorlatban sosem teljesen azonos a kormányzati akarattal. Orbán Viktor tett is egy finom utalást a jelenlegi kormányzati munkára, amely a tíz-tizenkét órás munkanap ellenére sincs azon a szinten, amelyen lehetne. Halljuk ki a helyzetértékelést a következő szavakból: „Mélyről indultunk, messze vagyunk az erős Magyarországtól. Nem lazíthatunk; az a kormányzati teljesítmény, ami eddig volt, nem lesz elég.”
Ki lehet kapaszkodni a szakadékból úgy, hogy szakad a ruhánk, fölsérül a bőrünk, véraláfutásos a körmünk. És úgy is, hogy daruval kiemelnek minket, a kisujjunkat se kell mozdítani – de cserébe, álmainkat feladva egy életre a darukezelő kisinasává kell lennünk.
Magyarország nem az utóbbi mellett döntött.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.