Az ígéretek csaknem fele már teljesült

A kormány 44 százalékos eredménnyel teljesítette az egy évvel ezelőtti célkitűzéseit – áll a Nézőpont Intézet felmérésében. Leginkább a demokratikus normák terén sikerült előrelépni, a legkisebb haladás a gazdaság világában történt.

Munkatársunktól
2011. 06. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2010-es kormányprogram 92 célkitűzést tartalmazott, ezeket külön-külön nullától négyig pontozta az intézet. Négy pontot az az ígéret kapott, amely megvalósult, nullát pedig az, amelynek terén semmi előrelépés nem történt; a köztes értékek a részleges teljesülésre utalnak. Az elméletileg adható maximális pontszám (368) és a tényleges érték összevetéséből kalkulálták ki a végeredményt.
A vizsgálat a kormányprogram öt fejezetét – a gazdaságot, a rendet, az egészségügyet, a szociális biztonságot és a demokratikus normákat – veszi pontról pontra górcső alá.
A gazdasági fejezetben szerepelt a terv, hogy kevesebb féle adót kell fizetni; ez a cél teljesült, négy pontot kapott. Az egyszerűbb adóbevallások, a zöldközbeszerzések és a fizetési határidők 90-ről 30 napra csökkentése viszont még csak ígéret, nulla pont a „jutalom”. A génmódosított termékekkel szembeni védelem viszont alkotmányos szintre emelkedett, ezért négy pont járt. A teljesítmény 36 százalékos. A rend terén nulla pontot kapott a biztonságot jelentő rendőri fizetések megteremtése – a három csapás törvény, a büntetési tételek növelése és az erőszak állami monopóliumának helyreállítása viszont megtörtént. Mindez 61 százalékot ér. Az egészségügyet érintő 26 ígéretből tíz kapott 0-s értékelést – itt 39 százalék az eredmény. A szociális biztonságot érintő programpontok közül minden ötödik megvalósítása nem kezdődött el, sikerült viszont megőrizni például a nyugdíjak vásárlóértékét. Ez 42 százalékot hozott.
A demokratikus normák terén viszont saját ígéreteinek 69 százalékát teljesítette a kormány: biztosította az igazságszolgáltatás függetlenségét, a közérdekű adatok nyilvánosságát és a választópolgárok bevonását a döntéshozatalba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.