Fűben, fában az orvosság

Április elejétől egy korábban alkotott uniós rendelet életbelépésével élelmiszerként kénytelenek árulni gyógyteáikat a forgalmazók, így Szabó György bükki füvesember is. Az uniós irányelv kimondja: a természetben gyűjtött termékek is gyógyszernek számítanak, tehát azokat is medicinává kell minősíttetni. A kisvállalkozások azonban nem tudják megfizetni az ezzel járó költségeket, így jobb híján marad a saját terjesztés, illetve az élelmiszerboltok polcai – jó tanácsok, használati utasítás nélkül. Már ha rendelnek gyógyteákat a boltosok.

Velkei Tamás
2011. 06. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Örökké Vándorló. Szabó György nagymamája Sajókazincon, a mai Kazincbarcikán élt, a faluban mindenki ismerte a javasasszonyt, aki az ő nagyanyjától, az meg az övétől tanulta el az ősi népi gyógyítás fortélyait. 1934-ben kezdte a kis Gyurka tanítását, aki rendkívül szeretett csavarogni, leginkább a természetben. 1942-ben az Úr elszólította mellőle a szeretett nagyszülőt, aki nem sokkal előtte azt mondta unokájának: úgy érzi, már mindent tudását átadta. A háború után nagy szükség volt a gyógyításra, ekkor édesanyjának segített a bükki füvesember. Ám a kommunista rezsim kuruzslásnak és így büntetendőnek minősítette a népi gyógyászatot. Ekkor csak családi körben gyógyított Szabó György. 1988-ban Gyuri bácsi nyugdíjba vonult, s hogy elüsse az időt, eleinte csak egy, később már a hét hat napján árulta a Bükkben gyűjtött gyógyfüveit a miskolci piacon. Közben elvégzett egy fitoterapeuta-képzést, így ma legálisan adhat tanácsot a hozzá fordulóknak – vannak szép számmal. A közelmúltban Örökké Vándorló, a kanadai feketeláb indián törzs varázslója járt Bükkszentkereszten, aki hozzászokott az amerikai életmódhoz és a hamburgerétrendhez, ekképp 95 százalékban cukorbeteggé vált törzsének kért segítséget a magyar javasok örökösétől. De nem csak az indiánok kíváncsiak a magyar ősök tudományára: Uruguaytól a Salamon-szigeteken át Oroszországig keresettek Gyuri bácsi teái, tanácsai. Vajon meddig?


Egyszer, úgy 1942 táján, ahogy az erdő felé tartottunk, az egyik ismert bábaasszony, Albinka néni odakiáltott nagyanyámnak: Bori néni, szedjen már sok csanalat, mert a frontról hazatérő katonák írtak az asszonyoknak, hogy babát szeretnének! – emlékszik vissza Szabó György bükki füvesember arra az időszakra, amikor még javasasszony nagyszülőjétől leste el a népi gyógyítás csínját-bínját. Sok év telt el azóta, most ő ad tanácsokat a gyermekáldást hiába váróknak, és manapság az ő unokájával gyűjti a mező kincseit, közben folyamatosan adja át több generáció tapasztalatait Zsófinak.
– A cikóriakávé alapjául szolgáló mezei katángot lehet a kertben is termeszteni, de a palástfüvet nem, mesterséges körülmények között nem marad meg – magyaráz. Az erdei séta közben azt is megtudjuk, hogy ha a természetbe megyünk, előtte nem árt diófalevél-teát inni, illatát (amit kiizzadunk) ugyanis nem kedvelik a kullancsok.
A védjegyévé vált svájcisapkájában gyógynövényt gyűjtő javast egyik bükki lelőhelyén, a Lófő-tisztáson sétálva faggatjuk, látogatásunk nem ok nélküli. Áprilisban ugyanis életbe lépett a gyógyszergyártó cégek aranybullája, a sokat emlegetett 2004/24/EC irányelv, vagyis a tradicionális növényi gyógyszerdirektíva.
A növényigyógyszer-bizottság új szabályozásairól szóló rendelet szerint minden naturista termék gyógyszernek számít, ezért ugyanolyan szabályok szerint forgalmazható, mint egy medicina. A bökkenő csupán az, hogy egy „gyógyszer” engedélyeztetése, illetve jelen esetben az átminősítés horribilis összegbe kerül, amit a kis manufaktúrák képtelenek előteremteni. Vagy úgy árulják tehát a körömvirágot, kamillát, macskamentát, hogy nem írják rá a csomagolására, mire való, vagy sehogyan sem árulják.
A gyógynövényeket mára élelmiszerré minősítették át, ezáltal patikában nem, élelmiszerüzletben viszont lehet kapni, már ha rendel belőlük a boltvezető.
– De még ha rendel is, milyen tanácsokat ad a vásárlóknak? Vegyük például az orbáncfüvet, ami ideg- és immunrendszer-erősítő, nyugtató hatású tea, gyomoridegre, stressz és depresszió ellen javasoljuk. Mivel a csomagoláson nincs, nem lehet tájékoztató, a vásárló nem tudja, hogy ha egyébként szívgyógyszert szed, és a medicina bevétele előtt fogyaszt a teából, extrém esetben akár infarktust is kaphat, mert a tea miatt a pirula csak két óra múlva szívódik fel. De az epekő is megakadhat az epevezetékben, ha valaki orbáncfüvet iszik. Ha a vásárló vérhígító tablettát szed, és úgy fogyaszt diólevélteát, nagy bajba kerülhet, mivel a gyógynövény ugyancsak vérhígító hatású. Egészséges embereknél ugyanakkor nem okoz problémát, sőt, magam is iszom húsz éve, minden negyedik nap vérsűrűsödés, vérrögképződés ellen, gyulladáscsökkentés céljából – sorolja a lehetséges veszélyforrásokat Gyuri bácsi.
Említi a fekete nadálytövet is, amely külsőleg alkalmazva izomgörcsök esetén kiváló hatású, azonban tilos elfogyasztani, mert a szervezetbe kerülve májkárosító méreggé válik.
– Remélem, megtalálják az illetékesek a megoldást, mert nem jó a rendelet, sem a magyar, sem az uniós – szögezi le a 83 éves gyógyító. Véleménye szerint az alkotóknak az nem tetszik, hogy egyre többen fordulnak, érdeklődnek a gyógynövények, a népi gyógyászat iránt.
A gyógyhatású készítményekre – amelyek gyógyszerészetileg bevizsgált termékek – is csak 2013 áprilisáig kaptak haladékot a gyártók-forgalmazók, pedig a gyógyfüvek különböző keverékei magyar specialitásnak, ha úgy tetszik, hungarikumnak számítanak, tartja a bükki füvesember.
Legalább hatvanféle keverék létezik, Szabó Gyuri bácsi ismeretei szerint viszont csak 16-ot adtak be a gyártók átminősítésre a szigorú szabályozás miatt. Az Országos Gyógyszerészeti Intézet felajánlotta, hogy tárgyaljanak, de a költségvonzat miatt nincs lehetőségük gyógyszerré minősíttetniük termékeiket.
– Mi nem tudjuk a cukorbetegségre való hajlam esetén javallott, elérhető egyensúlyi állapot fenntartását elősegítő teakeverékünket átminősíttetni, hiába ismerik el szinte az egész világon, mert a jogszabály egyik pontja kimondja: csak a legalább tizenöt éve forgalmazott termékek esetében kezdeményezhető az eljárás. A mi keverékünk 2006 óta kapható. Árulhatnánk táplálékkiegészítőként, de akkor megint csak nem írhatjuk rá, mire használható – értetlenkedik vendéglátóm.
– Mit tehetnek? – érdeklődöm a számos probléma hallatán.
– Három dolgot. Egyrészt felvilágosító előadásokat tartok szerte Magyarországon és Erdélyben; tavaly hatvan hasonló találkozón vettem részt. Másrészt tájékoztató füzetkéket nyomtatunk majd, amelyeket a boltok polcain tárolókban helyezünk el. De nem tettünk le a harcról sem: meg kell változtatni a törvényt, azt ugyanis nem tiltja az EU, hogy akár öt évre is meghosszabbítsák a moratóriumot; a franciák, németek és angolok már vizsgálják ezt a lehetőséget. Így időt nyerhetnénk, és megtalálhatnánk a mindenkinek megfelelő megoldást – veszi számba a gyógyfüveket forgalmazók lehetőségeit.
A megoldás azért is sürgető volna, mert Magyarország fokozatosan kiszorul az európai gyógynövénypiacról. Gyuri bácsi nem érti, hogy az EU-csatlakozáskor miért nem ragaszkodtunk addig kivívott privilégiumunkhoz; gazdaságilag lemaradtunk, tudomása szerint ugyanis míg 1988-ban még több mint 150 ezer tonna gyógynövényt exportáltunk, ma nagyjából ennek a harmadát.
Közben leérünk a faluba, egy kávé mellett beszélgetünk tovább. Csöng a telefonja, egy daganatos beteg hozzátartozója keresi. Mondja, hozzák el a kórházi jelentéseket, s ha tud mozogni, a beteget is. Gyuri bácsi mindenkin segít. Ingyen.
– Egyre több a rákos beteg – állapítja meg. Érdeklődésemre elmondja: helytelenül étkezünk, olyan ételeket fogyasztunk, amelyek savasítják szervezetünket (tejtermékek, bab, borsó, savanyú káposzta); sok húst eszünk, amelyből kioldódva az állati húgysav koncentrációja megnő a vérben; továbbá számos vegyi és egyéb adalékanyag kerül feleslegesen a szervezetünkbe. Mindezt tetézi, hogy rendszertelenül táplálkozunk, de a szmog és az 1986-os csernobili katasztrófa is felelős a testünkben kialakuló rákos sejtekért. Elmondja: a szilvalekvár rengeteg antioxidánst tartalmaz, rendszeres fogyasztása gátolja – különösen a vastag- és a végbélben – a daganatos sejtek kialakulását. Ámulattal hallgatjuk felbecsülhetetlen tapasztalatait. Erről kellene lemondanunk?
Miközben isszuk a kávét, a hely tulajdonosa panaszolja Gyuri bácsinak, hogy Kolozsvárott élő rokona vesekővel bajlódik. A bükki füvesember már vágja is rá: igyon a panaszos nyírfalevélteát, kiváló vesekőoldó.
– A veronikafű értisztító, koleszterincsökkentő – mutat immár a száz, egyenként egy négyzetméteres keretben száradó gyógynövényre Gyuri bácsi az uniós forrásból emelt szárítóházban. A takaros kis épület mellett egy csomagolómanufaktúra és egy látogatóközpont felhúzására is sikerrel pályázott a bükkszentkereszti természetgyógyász cége. Érthető, nem? Először támogatják a gyógynövényekhez kapcsolódó fejlesztéseket, majd ellehetetlenítik a vállalkozásokat.
Némi elégtételt csak az jelent számára, hogy a Magyar Tudományos Akadémia Néprajzi Kutatóintézete oldalán forráshivatkozásként szerepel Javasasszony unokája című kötete.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.