Iránytű

Iránytű rovatunkban hétről hétre a tágabb közélet ügyei iránt érdeklődő olvasóinknak nyújtunk – már csak terjedelmi okokból is önkényes – válogatást azokból a jövő heti programokból, amelyek megítélésünk szerint hozzájárulhatnak jelenünk és közelmúltunk megértéséhez.

György Zsombor
2011. 06. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Június 18. és 24.
Múzeumok Éjszakája. A rendezvény a nyár egyik legnagyobb hazai kulturális programjává nőtte ki magát. A szerény – alig néhány ezer látogatós – első évhez képest tavaly már a vidéki és budapesti múzeumoknak egyetlen júniusi éjszakán több mint 450 ezer látogatójuk volt. Idén a Múzeumok Éjszakája példa nélküli lehetőséget nyújt azoknak, akik a korábbi években választásra kényszerültek a közel ezer budapesti és vidéki program közül. 2011-ben ugyanis június 18-án a vidéki, június 24-én pedig a budapesti múzeumok várják a látogatókat.
Részletek: www.muzeumokejszakaja.hu

Június 18.
Dohányzás-ellenőrzés. A Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának Népegészségtani Intézete és a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karának Népegészségtani Intézete tudományos konferenciát szervez Dohányzás-ellenőrzés – Hazai és nemzetközi tapasztalatok címmel. A konferencia célja: fórumot teremteni az átfogó dohányzás-ellenőrzési stratégiák megvalósításában részt vevő hazai és külföldi szakemberek számára, hogy ismereteiket, tapasztalataikat, tudományos eredményeiket megvitassák, támogatva ezzel is a WHO és az Európai Unió dohányzással kapcsolatos politikáját s annak hazai eredményességét. Az előadásokat meghívott előadók, valamint a kutatásban részt vevő amerikai és magyar szakemberek tartják. A konferencia hivatalos nyelve magyar és angol. Jelentkezni a következő e-mail címen lehet: [email protected]
Helyszín: Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar, Szent-Györgyi Albert Oktatási Központ, Issekutz Béla-terem (Szeged, Dóm tér 13.).
Időpont: egész nap

Szórakoztató nyelvtanulás. Családi napot tartanak a korai nyelvtanulás jegyében Budapesten. Miért érdemes gyermekeinknek idegen nyelven tanulniuk? Mikor érdemes elkezdeni? Hogyan tehetjük szórakoztató élménnyé az egész család számára? Ezekre a kérdésekre keresik a választ a rendezvényen a korai nyelvtanulást népszerűsítő Piccolingo kampány részeként, amelyet az Európai Bizottság hozott létre. Részletek: www.piccolingo.eu.
Helyszín: Budapest IX. kerület, Bakáts tér.
Időpont: 10 óra

Június 20.
Közcélú energiaszolgáltatás. Az energiapolitika aktuális kérdéseinek megvitatására havi rendszerességgel tartja Energiapolitikai hétfő esték című sorozatát az Energiapolitika 2000 Társulat. Az esteken részt vevők az energiapolitika aktuális kérdéseiről cserélnek véleményt. Ezúttal A közcélú energiaszolgáltatás múltja és jövője címmel Gerse Károly tart előadást.
Helyszín: 1053 Budapest, Veres Pálné utca 10., I. emelet.
Időpont: 17 óra
Orbán Balázs nyomában. A Belvárosi Polgári Szalon művelődéstörténeti sorozatának részeként Szentgyörgyvölgyi Péter tart előadást Történelmi, kultúrtörténeti és családtörténeti kalandozások Orbán Balázs nyomában a Székelyföldön címmel.
Helyszín: Belvárosi Polgári Szalon (1056 Budapest, Cukor utca 5.).
Időpont: 18 óra

Június 21. és 28.
Rászlai Tibor előadásai. Az Erdélyi Magyarok Egyesületében június 21-én Alkotmányunk preambulumának értelmezése: a benedektinusi és római család modelljei címmel tart előadást Rászlai Tibor. Az eszmetörténész június 28-án ugyanitt a skolasztika atyjáról, Szent Anzelmről beszél.
Helyszín: Erdélyi Magyarok Egyesülete (1056 Budapest, Molnár utca 5.).
Időpont: 17 óra

Június 22.
Agora. A Magyar Tudományos Akadémia könyvtára következő Agora programjának keretében Vizi E. Szilveszter, az MTA korábbi elnöke ad elő Az emberi gondolkodás fejlődése címmel. Az előadás után Oberfrank Ferenc kutató bemutatja Ézsiás Erzsébet A mindentudás professzora: Vizi E. Szilveszter életútja című könyvét.
Helyszín: MTA könyvtára, konferenciaterem (1051 Budapest, Arany János utca 1., II. emelet).
Időpont: 16 óra

Bevándorláspolitikánkról. A Publikon Kiadó szervezésében mutatják be Wetzel Tamás A bevándorlás kérdése Magyarországon című könyvét. Az egyszerűsített honosítási eljárásért felelős miniszteri biztos műve hazánk bevándorláspolitikáját és migrációval kapcsolatos kérdéseit tárja az olvasóközönség elé.
Helyszín: PPKE JÁK, II. János Pál-terem (1088 Budapest, Szentkirályi utca 28., II. emelet).
Időpont: 11 óra

Június 23.
Uniós elnökség. A Nézőpont Intézet Az EU-elnökség kulisszatitkai címmel beszélgetéssorozatot tart, amelyen a soros uniós magyar elnökség ülésein elnöklő egyes miniszterek és államtitkárok beszélnek tapasztalataikról. A rendezvénysorozat június 23-án Balog Zoltánnal, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárával folytatódik.
Helyszín: Európai Bizottság magyarországi képviselete – Európa-pont (1024 Budapest, Lövőház utca 35.).
Időpont: 11 óra

Új hullám. Kávéházi esték a biatorbágyi faluház Chaplin kávézójában: téma a nyolcvanas évek alternatív, új hullámos zenéje és kultúrája Magyarországon. Vendég: Bárdos Deák Ágnes, aki a Kontroll Csoport énekese volt, később megalakította az Ági és a Fiúk nevű zenekart, jelenleg pedig a Bardo nevű formáció frontembere. Eljön Hajnóczy Csaba is, a Kontroll Csoport volt gitárosa, zeneszerzője, a máig működő Kampec Dolores együttes létrehozója. A belépés díjtalan.
Helyszín: faluház – Cafe Chaplin (Biatorbágy, Baross Gábor utca 1.).
Időpont: 19 óra

Június 24.
Szerb–magyar könyvbemutató. Horváth M. Orbán Eltévedt hősök téves csatatéren című könyvét mutatják be a Polgárok Házában. A szerb és magyar nyelven megjelent kötet szerzője a Bácskában nőtt fel félárvaként.
Az akkoriban még két faluból, Alsó- és Felsőkabolból álló helység Újvidéktől tíz kilométerre található. Horváth Mihály, Molnár Andor kaboli bírók és Dunafalfy Lajos, a két falu közös csendőrparancsnoka életükkel szavatolták, hogy a lemészárlásra kijelölt kétszáz helybéli szerb ember tisztességes magyar állampolgár. Az 1942-es razzia során Kabolban egyetlen szerbet sem végeztek ki. Nekik sem esett bántódásuk egészen a felszabadulásnak nevezett rémuralom kezdetéig. A szerzővel és Matuska Mártonnal, a téma szakértőjével Juhász György irodalomtörténész beszélget. Vendég Czakó Gábor Kossuth-díjas író.
Helyszín: Polgárok Háza (1089 Budapest, Visi Imre utca 6.).
Időpont: 18 óra

Június 24–25.
Hal- és borünnep. Idén is megrendezik a hagyományos balatoni hal- és borünnepet Balatonfüreden, Csopakon és Paloznakon. Csopakra már évek óta tömegeket csábít a horgász- és halászléfőző verseny, ahol nemcsak a horgászás módszerét leshetik el az érdeklődők, hanem az egyesületek által többféleképpen elkészített halászlevet is megkóstolhatják. A gyerekek snecifogó versenyben mutathatják meg horgásztudásukat. A kultúra iránt érdeklődők a Csopak Galériában kiállított műalkotásokat és a csopaki néptáncosok műsorát tekinthetik meg. A mozogni vágyó borkedvelők pedig az V. Nordic Walking olaszrizlingtúrán látogathatják meg a csopaki pincéket. Csopakon pénteken este fél héttől a Dobó vendéglőben Magyar Nemzet-est lesz Szabó Anna, Stier Gábor és György Zsombor részvételével. Nyolc órától Balatonfüreden Csermely Péter és Gajdics Ottó Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettessel beszélget. Másnap 17 órakor Paloznakon találkozhatnak lapunk munkatársaival: Nánási Tamással, Muray Gáborral és Lukács Csabával. További információ: www.balatonfured.hu és www.csopak.hu.

Ha van tudomása a rovatba illő előadásról vagy rendezvényről, kérjük, az [email protected] e-mail címen vagy az (1) 476 2173-as telefonszámon ossza meg velünk.
Összeállította: György Zsombor

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.