Kólifrász után jóvátétel

A németországi hasmenéses járvány katasztrofális kommunikációja következtében eladhatatlanná vált vagy jócskán áron alul értékesíthető zöldségek miatt elkönyvelt árbevétel-kiesés kompenzálására számíthatnak az uniós gazdák. A magyar termelők már augusztusban hozzájuthatnak a támogatáshoz – közölte Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.

Dénes Zoltán
2011. 06. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mezőgazdasági seregszemle. Hat év szünet után – összhangban a kormány vidéket és mezőgazdaságot támogató politikájával – az idén újra megrendezzük az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszer-ipari Kiállítást (OMÉK) – jelentette be Fazekas Sándor. A vidékfejlesztési miniszter beszámolója szerint a budapesti Hungexpó területén szeptember 28. és október 2. között megrendezendő seregszemlén az élelmiszeriparra helyezik a hangsúlyt. De – tette hozzá – a hagyományoknak megfelelően lesz mezőgazdaságigép-bemutató, s a látogatók a ritka és értékes őshonos állatainkat és növényeinket is megtekinthetik. Aki számít, ott lesz a kiállításon, amely az agrárium legnagyobb hazai seregszemléje – mondta a vidékfejlesztési miniszter. Az idei OMÉK fő célja a hagyományos, kiemelt minőségű, megbízható és biztonságos élelmiszerek bemutatása és népszerűsítése. A szaktárca a vásár ideje alatt „kitelepül” a kiállítás területére. A miniszter, az államtitkárok és a háttérintézmények vezetői fórumokat, fogadóórákat tartanak, részt vesznek a helyszíni konferenciákon és szakmai találkozókon. A rendezvényről bővebben az omek2011.hu honlapon lehet tájékozódni.


A Vidékfejlesztési Minisztérium elkészítette azt a rendeletet, amely lehetővé teszi, hogy a gazdák már augusztusban hozzájussanak a németországi kólibaktérium-fertőzés miatt elszenvedett – a vásárlói bizalomvesztés okozta – árbevétel-kiesést kompenzáló kártérítéshez – jelentette ki Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter azután, hogy az Európai Unió jóváhagyta a 210 millió euró összegű kártérítési javaslatot. A döntés a gazdák lehető legszélesebb körét érinti, az őstermelőket is. A kártérítés mértéke a 2007–2010 közötti átlagos uniós zöldségértékesítési árak 50 százaléka lesz. A termelői és értékesítési szervezetek tagjai akár 70 százalékos kárenyhítést is elérhetnek. A megítélt összegből a május 26. és június 30. közötti időszakra vonatkozó kárenyhítési igényeket fogják kielégíteni. A kárpótlást kiterjesztették az uborkán, a paradicsomon és a salátán kívül a cukkínire és a paprikára is. Azok a termelők, akiknek eladhatatlan készleteik vannak, június végéig jelentkezhetnek a termelői szervezeteken keresztül a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál. Így a szükséges adminisztrációt a gazdák helyett a termelői szervezetek végzik el.
Fazekas Sándor a magyar fogyasztók védelmében már május 27-én, a német hasmenéses járvány bejelentésekor elrendelte, hogy a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal szakemberei fokozottan ellenőrizzék a hazánkba érkező frisszöldség-szállítmányokat, noha addigra már szerencsére jellemzően csak a hazai friss zöldségek voltak piacon. A miniszter kérte a feldolgozókat, a közétkeztetőket és a kereskedőláncokat, hogy vásárolják fel a termést az uborkatermelőktől, s juttassák el a fogyasztókhoz, hiszen az uborkáról kiderült, hogy semmi köze a járványhoz. Emellett minden alkalommal hangsúlyozta, hogy a magyar zöldség biztonságosan fogyasztható és egészséges.
A hasmenéses járvány németországi halálos áldozatainak száma meghaladta a harmincat, a fertőzöttek száma pedig a négyezret. Az utóbbi napokban ugyanakkor a korábbiaknál jóval kevesebb új megbetegedés történt, amiből a hatóságok arra következtetnek, hogy a járvány viszszaszorulóban van. A német hatóságok legutóbb az alsó-szászországi biokertészetben termesztett zöldségcsírákat találták bűnösnek a kólibaktérium okozta járvány kitöréséért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.