Megakadályoznák az agyelszívást

Harmadik alkalommal hirdették ki a Lendület fiatal kutatói program nyerteseit az idén. A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke, Pálinkás József által életre hívott, kutatócsoportok támogatását célzó programban az idén tizenhat kutató vehet részt. A nyertes pályázatokban benyújtott kutatási témákra összesen évi 600 millió forint áll rendelkezésre.

Vass-Gabay Dorka
2011. 06. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Pálinkás József MTA-elnök által elindított program célja kettős: a legértékesebb tudósagyak „elszívásának” megakadályozása és a biztos eredményeket ígérő kutatások támogatása. – A program lendületben tartja a legkiválóbb fiatal magyar kutatókat, a világszínvonalú hazai kutatásokat – fogalmazott beszédében az elnök. A pályázatokra idén a korábbi évekhez képest kétszer nagyobb összeg, évi 600 millió forint áll rendelkezésre. Ebből 16 kutató alapíthat önálló kutatócsoportot. A programot idén az egyetemekre is kiterjesztették, mivel ez érdekeltté teszi az egyetemi intézmények vezetőit is a legkiválóbb kutatók megszerzésében és megtartásában. Tulassay Tivadar, a Semmelweis Egyetem rektora jelentős előrelépésnek nevezte az egyetemek bevonását, mivel így még több szakembert lehet itthon tartani, illetve hazacsábítani. – Azok az egyetemek, amelyek részt vehettek az idei pályázatban, az ország legjobbjai, és így színvonalunk nemzetközi szinten is emelkedhet – fogalmazott lapunknak a rektor.
A program keretében idén először nyertek pályázatot kisgyermekes anyaként is eredményeket elérő kutatónők. Fekete Andrea a világszerte súlyos gondokat okozó népegészségügyi probléma, a cukorbetegség okait és gyógyításának eddig nem ismert lehetőségeit vizsgálja. Az MTA-SE Gyermekgyógyászati és Nefrológiai Kutatócsoportjában dolgozó orvos új hatásmechanizmusokat és gyógyszer-támadáspontokat kutat a diabétesz miatt krónikus veseelégtelenséghez vezető kórállapotok kezeléséhez. A kutató lapunknak elmondta, a cukorbaj a mai magyar a társadalom 3-5 százalékát érinti, világszerte 300 millióan szenvednek ebben a betegségben. – Főként az idősebb korosztály betegsége, az elhízás, a magas vérnyomás, a dohányzás, valamint a gyorséttermekben kapható ételek mind előidézői lehetnek ennek – mondta. Fekete Andrea kutatócsoportja nemrég egy olyan molekulát azonosított a vesében, amelyet korábban csak az agyban sikerült. Noha a funkciója egyelőre ismeretlen, a kutató nem tartja kizártnak, hogy köze van a cukorbetegséghez. Ha sikerülne bizonyítani, mondta, az új gyógymódot eredményezhetne. Arra a kérdésre, hogy a dialízis mennyire nyújt megoldást, úgy fogalmazott, azoknál a krónikus veseelégtelen betegeknél, akik dialízisre szorulnak, a kezelések miatt jelentősen romlik az élet minősége, mivel az rendkívül káros az egészségre. Ezenfelül rengeteg pénzbe kerül, a terheit az egész társadalomnak viselnie kell. – A cél az, hogy a dialízisre minél később kerüljön sor. Meggyőződésem, hogy a Lendület programmal sikerül előrébb jutnunk ezen a területen. Ha nem is lesz meg a tökéletes gyógyszer, eredményeket érhetünk el, amelyek közelebb visznek minket a megoldáshoz – közölte.
Báldi András ökológus már általános iskolás korában kötődött az élővilághoz, a természethez. Így nem volt kérdés, hogy a biológusi pályát választja. Az MTA – Magyar Természettudományi Múzeum Állatökológiai Kutatócsoportjának tudományos tanácsadója, az MTA doktora a biológiai sokféleség és az ökoszisztéma-szolgáltatások megőrzésével és gyakorlati hasznosításával kapcsolatos kutatásait folytatja a Lendület program keretében. Lapunknak úgy fogalmazott: Magyarország és a Kárpát-medence élővilága minden szempontból gazdag. – Ez a gazdagság európai szinten is megállja a helyét, Hollandia vagy Svájc biológiai sokfélesége elmarad mögöttünk. Ugyanakkor ezzel nem szabad megelégedni, alföldi pusztáink egyedi élővilágának fennmaradásához elengedhetetlen a tradicionális legeltető gazdálkodás. A legeltetés elmaradása, a gyepek intenzívebb kihasználása egyaránt a jellegzetes pusztai fajok eltűnéséhez vezet. A Lendület program keretében szeretnénk a további kutatási eredményeinkkel a társadalom figyelmét is felhívni a földjeink adta lehetőségekre, megfelelő karbantartásuk fontosságára. Ezzel együtt erdélyi partnerekkel az ottani ökoszisztémát is vizsgálnánk, hiszen Erdély élővilága az emberi kéztől szinte teljesen érintetlen, így a hazaihoz képest körülbelül 200 évvel ezelőtti ökológiai állapotot kutathatnánk – mondta Báldi András.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.