Megőrizni a talaj termőképességét

Általános gyakorlattá vált a növények energiacélú felhasználását okolni az élelmiszerek áremelkedéséért. Habár ez nem feltétlenül fedi a valóságot, az energetikai célú növénytermesztés okozta környezetvédelmi problémákat érdemes megvizsgálni, és éppen a mezőgazdasági termények árának folyamatos emelkedése miatt komolyan megfontolni, hogy mit és hol termesztünk.

Dénes Zoltán
2011. 06. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Romló minőség. A túlzott használat miatt világszerte csökken a termőtalaj minősége – mutatott rá egyik tanulmányában John Crawford. A Sydney-i Egyetem fenntartható mezőgazdaság tanszékének vezetője szerint a probléma mára globális méreteket öltött, évente 75 milliárd tonna talaj vész el és a mezőgazdasági területek is jelentősen erodálódtak. Mára a Föld termőtalajának 80 százaléka részben vagy jelentősen lepusztult. Kínában az erózió üteme a természetes regenerációs képesség 57-szerese, míg Európában 17-szeres, Amerikában tízszeres, Ausztráliában ötszörös a mutató. A Greenfo.hu portál által publikált idézett tanszékvezető szerint amennyiben nem teszünk gyors és drasztikus lépéseket, a világ termőtalaja akár hatvan éven belül elhasználódhat, ami az élelmiszerárak megugrásához, így világméretű élelmezési válsághoz vezethet.


Miközben a fenntartható energiatermelés egyik alapjának szokták tekinteni a bioetanol-gyártást, az elmúlt időszakban egyre több környezetvédő szervezet fogalmazott kritikusan a növények energiacélú felhasználásával kapcsolatban. A Magyar Bioetanol-szövetség aggodalommal figyeli, hogy a sajtóban meg-megújuló támadások érik a bioüzemanyagokat, különböző okokra – legutóbb például az élelmiszerek árának világméretű emelkedésére – hivatkozva. Véleményük szerint sok, a környezetért aggódó laikust is megzavarhat a bioüzemanyagok ellen folytatott lejárató kampány, holott – állítja az érdekvédő szervezet – az Európai Unió két éve elfogadott irányelve megfelelő szakmai körültekintéssel jött létre. Az Európai Parlament és az Európai Tanács a bioetanollal és a biodízellel egyértelműen mint környezetbarát termékkel számol. Héjj Demeter, az MBSZ elnöke szerint a hazai helyzet nagyban különbözik a nemzetközitől, mert Magyarországra nem az jellemző, hogy a bioüzemanyag-ipar az éhezők elől venné el a kenyeret. Sőt, mint fogalmazott, a bioüzemanyag-gyártás végre biztos felvevőpiacot jelentene az évtizedek óta túltermeléssel küszködő magyar mezőgazdaságnak.
Az élelmiszer áremelkedése valóban nem feltétlenül a bioetanol-gyártás felfutása miatt következett be, a környezetvédelmi aggályok mégis elgondolkodtatók lehetnek. – Az energiacélú növénytermesztés számos kérdést is felvet, melyek közül talán a legfontosabb egyike a talajerózió – adott helyzetképet az ilyen mezőgazdasági termelés árnyoldalairól Farkas Csilla. A Magyar Tudományos Akadémia Talajtani és Agrokémiai Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa egyértelmű trendként vázolta fel, hogy miközben világszerte a fenntartható, a talajszerkezetet és -állapot megőrző talajművelési rendszerek kidolgozása és elterjesztése a cél, egyre nagyobb teret nyer az energianövények termesztése. Véleménye szerint bizonyos területeken ez érthető, így például ahol a talajszennyezés miatt nem lehet mást termeszteni. De a jó, termékeny talajok esetében ténylegesen a szervesanyag-tartalom csökkenéséhez vezethet az, hogy semmilyen növényi maradvány nem kerül vissza a talajba. Mivel a talajban található szerves anyag jelentős szerepet játszik a talajszerkezet kialakulásában és fenntartásában is, a szerves anyag mennyiségének csökkenése idővel a talaj eróziójához vezethet. Természetesen – tette hozzá – itt nem néhány évről, hanem hoszszabb folyamatokról beszélünk.
A mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban a főtermék előállításakor egyéb hasznosítható anyagok is keletkeznek, amelyeket mellékterméknek neveznek, s olykor hulladéknak, más esetben értékesnek tartanak – fogalmaz az Agrofórumban publikált tanulmányában Birkás Márta, a Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar Növénytermesztési Intézetének professzora. A megkeresésünkre átküldött értekezésében megjegyzi: a bioenergia-előállítás egyes módjainak túlbecsülése, a bioetanol+program eléggé egyoldalú kiszélesítése a talajok minősége iránt aggodalmat és felelősséget érző tudósokat világszerte állásfoglalásra készteti. Sajátosnak nevezi, hogy a legtöbb objektív kritika éppen abból az országból – az Amerikai Egyesült Államokból – érkezik, ahol legkorábban karolták fel a „hőenergiát tarlómaradványokból” programot. A tarló eltávolításán alapuló gyakorlat a talaj erodálódásához, a szerves szénkészlet csökkenéséhez, a tápanyag-körforgalom megszakadásához, a nedvesség-visszatartó képesség visszaeséséhez, a talajélet hanyatlásához vezet, ezáltal a talajkészletek fenntartható használatát teszi kétségessé. A tudósok ezért a tarlómaradványok eltávolítása helyett az energianövények termesztését ösztönöznék – például energiafű, energianád, rövid vágási idejű fafajok – s ezt is az élelmiszer- és takarmánytermelésre kevésbé alkalmas talajokon.

Nem a termesztés célja számít. A kazánok számára termesztett növények betakarítása során sem viszik el a talajról a növény minden részét, mivel a gyökerük, amely jelentős szerves- és tápanyagforrás, a termőföldön marad – közölte lapunkkal a Vidékfejlesztési Minisztérium. A tárca szakértői szerint az alkalmazott termesztéstechnológiától és az élelmezési vagy takarmányozási célból termesztett növényfajtól függ, hogy betakarításuk után milyen mennyiségű növényi részt hagynak hátra maguk után. A talaj minősége, termékenységének fenntartása érdekében a növény által felvett és a talajból kivont tápanyagokat pótolni kell. A szakszerűen számított műtrágyadózis kijuttatása nem jelent terhelést a környezet, különösen a vizek számára, mivel a kijuttatott tápanyagokat a növény felveszi, így nem mosódik ki és nem szennyez. Vagyis a tárca álláspontja szerint nem a termesztendő növényfaj gyakorol hatást a talaj minőségére vagy termékenységére, hanem a termesztés szakszerűsége.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.