Megszűnik az OÉT

A kormány rendeletben dönthet a minimálbérről és megszűnnek az eddigi központi szintű egyeztetési fórumok – derül ki a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsot (NGTT) létrehozó törvényjavaslatból. Az új testületben a társadalom egészét érintő kérdésekről konzultálnak majd.

Hírösszefoglaló
2011. 06. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter törvényjavaslata szerint az Országos Érdekegyeztető Tanácsot (OÉT), a Gazdasági és Szociális Tanácsot, illetve a Gazdasági Érdekegyeztető Fórumot egyetlen konzultatív testületbe, az NGTT-be vonják össze. A javaslat célja, hogy a párhuzamosan működő, sok esetben pedig egymás feladatköreit átfedő központi szintű fórumok helyett a társadalom egészét érintő, általános gazdaság- és társadalompolitikai kérdéseket megvitató, konzultatív jogkörű tanácsadó testület jöjjön létre. Míg az OÉT-ben csak a szakszervezetek és a munkaadók voltak jelen, az új testületben helyet foglalnak majd az országos gazdasági kamarák, a civil szervezetek, a történelmi egyházak, a tudomány képviselői, ezen belül a Magyar Tudományos Akadémia elnöke. A tanács plenáris ülésén állandó meghívottként a miniszterek tanácskozási joggal vesznek részt, míg meghívottként, szintén tanácskozási joggal a Gazdasági Versenyhivatal és a Központi Statisztikai Hivatal elnöke is.
Az OÉT megszűnésével hatályukat vesztik azok a korábbi jogszabályok, amelyek alapján a kormánynak eddig konzultálnia kellett a testülettel. A javaslat ezért egyebek mellett módosítja a munka törvénykönyvét, a kormánynak pedig felhatalmazást ad arra, hogy rendeletben határozza meg a minimálbér és a garantált bérminimum mértékét, illetve a munka törvénykönyvétől eltérő szabályokat hozzon a munkavállalók nagyobb csoportját érintő munkaviszony gazdasági okból történő megszüntetésére. A javaslatnak ugyanakkor nem célja a közszféra érdekegyeztető fórumainak, valamint a szektorális, illetve ágazati középszintű egyeztetési fórumoknak az átalakítása. Az OÉT megszüntetése heves tiltakozást váltott ki korábbi tagjaiból. Borsik János, az Autonómok elnöke kijelentette: az OÉT több mint húsz éven át volt letéteményese a munka és társadalmi békének, így megszüntetése sztrájkokat hozhat magával, de társadalmi méretű konfliktusok is kialakulhatnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.