Napi sajtószemle

Munkatársunktól
2011. 06. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Der Standard
Felerészben maguké a romáké a felelősség az integráció sikeréért – vélekedett Járóka Lívia európai parlamenti képviselő az osztrák napilapban tegnap megjelent interjúban. A szegénység nem hagyomány, hanem állapot, amelyből mindenki ki akar kerülni – szögezte le a néppárti uniós képviselőcsoporthoz tartozó, fideszes politikus, az Európai Parlament egyetlen roma tagja. „Másrészről az integráció nehéz, hosszú folyamat, amelynek két oldala van” – tette hozzá. A képviselő úgy vélekedett, a sikerért a felelősség tíz százalékban terheli az Európai Uniót, húsz-húsz százalékban a kormányokat és a helyi hatóságokat, és felerészben magukat a romákat. „Ezért kell legyőznünk a reménytelenségből eredő apátiát” – jelentette ki. Járóka a készülő európai romastratégiáról többek között elmondta, hogy az egy újfajta ellenőrzési mechanizmust tartalmaz. Az Európai Bizottság és az Európai Alapjogi Ügynökség közvetlenül beterjesztésük után értékeli a nemzeti romastratégiákat, egységes és összehasonlítható mutatók alapján, s a későbbiekben évente jelentést tesznek a végrehajtásról a többi uniós intézménynek. Ezzel a módszerrel elérhető, hogy a nemzeti akciótervek összehangoltak legyenek, és hogy a kormányok cselekvésre kényszerüljenek – mondta a képviselő.

Die Presse
A bécsi napilap Vegyes érzések Hallstattban a másolási terv miatt című cikkében tudósít arról, hogy egy kínai cég egy az egyben felépítené a felső-ausztriai Salzkammergutban fekvő község településmagját. Amint arról a lap beszámolt, a China Minmetals Corporation szeretné Hallstatt központját Kuangtung (Guangdong) tartományban egy lakópark érdekében újraépíteni. Az evangélikus templomot, a Grüner Baum hotelt, a piacteret, a környező házakat, a Szentháromság-szobrot, a fürdőárkot, sőt a Hallstätter tavat is, de nem méretarányosan.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.