Összefogtak a hazai gazdaságkutatók

Korábban sosem látott egységben működnek együtt a hazai gazdaságkutató műhelyek a jövő évi költségvetés szakmai megerősítése érdekében – derült ki az Állami Számvevőszék tegnapi munkamegbeszélésén, ahol az ősszel benyújtandó büdzsé gazdasági környezetét vitatták meg vezető közgazdászok. Idén a Költségvetési Tanács, amelynek az Állami Számvevőszék elnöke is tagja, már dönthet arról, hogy végrehajthatónak találja-e a költségvetést.

Szabó Anna
2011. 06. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új szerepkörrel és jelentősen megerősített jogkörrel ellenőrzi a jövő évi költségvetést az Állami Számvevőszék (ÁSZ) és a Költségvetési Tanács – hangzott el az intézet tegnap megrendezett munkamegbeszélésen, ahol a 2012-es büdzsé gazdasági környezetét elemezték a jegybank, a számvevőszék és több gazdaságkutató műhely vezetői. A fórumon részt vett a kibővített jogosítványokkal rendelkező Költségvetési Tanács mindhárom tagja: Járai Zsigmond, a jegybank felügyelőbizottságának elnöke, Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) vezetője és Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke.
Járai szerint a válság valószínűsége kisebb, mint egy évvel ezelőtt, mert Magyarországgal szemben megnőtt a bizalom az elmúlt egy esztendőben, és teljesen más filozófia irányítja a gazdaságpolitikát, mint korábban. A jövő évi költségvetéssel kapcsolatban elmondta: az egyik legfontosabb feladat a tőkevonzás további erősítése, munkahelyeket ugyanis csak beruházásokkal lehet teremteni, ehhez pedig tőke kell. – Ebből a szempontból több negatív lépés is történt, ilyenek voltak például a különadók, ugyanakkor a költségvetés stabilizálása pozitívumnak tekinthető – tette hozzá. A jegybank felügyelőbizottságának elnöke fontos feladatnak nevezte a magyar bankszektor fejlesztését a hazai kis- és középvállalkozói kör finanszírozása érdekében.
Simor András előadásában a Költségvetési Tanácsról szólva kifejtette: rendkívül erős jogosítványai vannak a tanácsnak, amit független, átlátható és célszerű működéssel, szakmailag megalapozott véleménynyilvánítással tudnak megszolgálni.
Szerinte csak lassan javulnak a növekedési kilátások, így jövőre és idén 3 százalék körül bővülés várható, az elkövetkező két évben tíz százalék fölötti munkanélküliségre és a reálbér visszafogott emelkedésére lehet számítani. Mint mondta, ha a kormány mindent végrehajt, ami a Széll Kálmán-tervben szerepel, akkor az előrejelzésük szerint jövőre 3,6 százalékos hiányt jelent majd. A terv kockázatairól szólva kiemelte: a rokkantnyugdíjasok 40 százaléka legfeljebb 8 általánost végzett, így aktív munkaerő-piaci programokra lenne szükség, ami költségvetési forrásokat igényel.
Pulay Gyula, az ÁSZ kutatóintézetének főigazgatója szerint a Költségvetési Tanács átalakítása miatt a számvevőszék ismeretanyagát és tapasztalatait is be kell vonni a döntéshozatalba, mert új helyzetet teremtett, hogy a számvevőszék elnöke is tagja a tanácsnak. Pulay bejelentette, hogy a kutatóintézet elkészíti költségvetési- kockázat-elemzését, amelyet ősszel tesz le az asztalra. Ebben elemzik a kormányzat makrogazdasági előrejelzését, kiszűrik és számszerűsítik a kockázatokat.
A fórumon részt vevő Chikán Attila egyetemi tanár szerint Magyarországon nem foglalkoztatási, hanem foglalkoztathatósági probléma van, és a kis- és közepes vállalkozásokkal kapcsolatos intézkedések kedvező irányba mutatnak, ám hatásuk még csak kevéssé érezhető. Az akadémikus szerint a kormányzat felismerte a változtatás szükségét, de még mindig komolyak a kockázatok, az eddigi intézkedések pedig ellentmondásosak. – A Széll Kálmán-terv ambiciózus feladatokat tartalmaz, nem reménytelen a megvalósításuk, de nagyon nehéz lesz – mondta a közgazdász.
– A költségvetés szempontjából az egyik legfontosabb szempont, hogy rendkívül alacsony foglalkoztatási szint, polarizálódó társadalom, halmozódó hátrányok és bizonytalanság jellemzi a magyar munkaerőpiac helyzetét – mondta Fazekas Károly, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Közgazdaságtudományi Intézetének igazgatója. Hangsúlyozta: a válságkezelés rontotta a foglalkoztatási helyzetet, miközben az érettségivel nem rendelkezők foglalkoztatási szintje Magyarországon az ötödik legalacsonyabb az unióban. – Látni lehet, hogy a jelenlegi munkanélküliségi ráta magasabb, mint amekkora az első átalakulás válsága idején volt – mutatott rá Fazekas Károly.
– A gazdasági válságnak csak a pénzügyi részén van túl a világ, de azt már látható, hogy a krízis nagy nyertesei a fejlődő, felzárkózó országok voltak. Magyarországnak pedig új piacokat kell szereznie – mondta előadásában Inotai András, az MTA Világgazdasági Kutató Intézetének igazgatója. Szerinte a magyar gazdaság nyitottságának problémáját úgy kell kezelni, hogy új piacokat szerez az ország, és jóval nagyobb jelentőséget ad a multinacionális társaságokkal való együttműködésnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.