Tolnai rendőrök a vádlottak padján

Csibra Tibor
2011. 06. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkezdődött tegnap annak a két rendőrnek a büntetőpere a Tolna Megyei Bíróságon, akiket azzal vádol az ügyészség, hogy októberben – közúti ellenőrzéskor – jogtalanul állítottak elő egy családapát, akit megbilincseltek és bántalmaztak is – írja a távirati iroda. Az érintetteket az ügyészség jogellenes fogva tartással, könnyű testi sértéssel, hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazással és közokirat-hamisítással is vádolja.
A két körzeti megbízott, Adrián Péter és Papp Zsolt az ősszel Megy-gyespusztánál állította le a sértettet, akivel együtt utazott felesége és három kiskorú gyermeke is. A járőrök közölték a sofőrrel, hogy feljelentést tesznek ellene, mert a kicsik közül csak az egyik ült a biztonsági gyermekülésben. A rendőrök felnyittatták a vezetővel a kocsi csomagtartóját is, hogy átvizsgálják, de annak fedele egy műszaki hiba következtében lecsapódott. Ezt az egyenruhások úgy értékelték, hogy a férfi nem akarja megmutatni, mi van az autójában, ezért a földre fektették, megbilincselték, Adrián Péter gázsprével az arcába fújt, Papp Zsolt pedig legalább tizenhatszor megütötte gumibotjával a sértettet. A sértett nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett, a verés miatt a combján, a karján és a hátán véraláfutások keletkeztek. Az okirat-hamisítás azért szerepel a vádpontok között, mert az ügyészség szerint a rendőrök jelentésükben a történteket hamisan úgy próbálták beállítani, mintha az intézkedés jogszerű lett volna.
A rendőrök a tárgyaláson azt állították, a sértett ellenállt, szidalmazta őket, szerintük az intézkedésük jogos és arányos volt. A megvert férfi erre szóról szóra cáfolta az egyenruhások vallomását. Soczó László megyei rendőrfőkapitány az eset után a sajtó kérdéseire kiállt beosztottai mellett, s azt mondta hogy hasonló hozzáállást vár el a többiektől a „bűnözőkkel szemben”. A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányságtól megtudtuk, a vádlottakkal szemben fegyelmi eljárást indítottak, de azt a jogerős ítéletig felfüggesztették, így mindketten eredeti beosztásukban dolgoznak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.