Tudománnyal a gazdaságért

A legígéretesebb alapkutatások támogatását, valamint az európai tudományos kiválóság előmozdítását célozta meg az Európai Tudományos Tanács, amely Magyarország uniós elnöksége alkalmából a Magyar Tudományos Akadémián tart kétnapos konferenciát. A 7,5 milliárd eurós költségvetésből gazdálkodó testület célja, hogy Európa minél több pénzt fordítson felfedező kutatásokra, hiszen a program fejleszti a tudományt és a kutatásokon keresztül a gazdaságot is.

Vass-Gabay Dorka
2011. 06. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kiválóság ösztönzése az európai kutatásokban címmel szervezett közös konferenciát az Európai Tudományos Tanács (ERC) és a Magyar Tudományos Akadémia (MTA), ahol a résztvevők az elmúlt évek eredményeit összegezték, és a jövőbeli pályázati lehetőségekről tanácskoztak. A konferencián az ERC Ideas (ötletek) elnevezésű ösztöndíjrendszerét szeretné népszerűsíteni, amelyre a VII. uniós kutatási keretprogramban (2007–2013) összesen 7,5 milliárd eurót (1984,4 milliárd forintot) fordítanak. Az ERC két ösztöndíjrendszert dolgozott ki: a Starting Grant a fiatal kutatók támogatását célozza, az Advanced Grant pedig tapasztalt kutatókét.
Pálinkás József, az Akadémia elnöke a konferencia első napján elmondta, a tanács a felfedező kutatások támogatására jött létre, és az Európában munkálkodó kutatókat kívánja a kontinensen tartani. Kiemelte: noha Európában a felfedező kutatás kiemelkedő szintű, az utóbbi években sokat veszített népszerűségéből, az életre hívott pályázati rendszer éppen arra hivatott, hogy az amerikai és más kontinenseken lévő kutatóközpontok helyett az unióban maradjanak a tehetségek. – Európának le kell győznie a világot ötletekben, innovációban – fogalmazott Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára. Kiemelte: a pályázatok terén Magyarország kiemelkedő teljesítményt nyújtott az elmúlt években, az unióhoz 2004-ben csatlakozó 12 országból hetvenen pályáztak, ebből hazánk 31 esetben nyert.
A következő keretprogram költségvetési célja az, hogy Európa több pénzt fordítson az ilyen pályázatokra, hiszen a program erősíti a kontinenst, és nemcsak a tudományt, hanem a kutatásokon keresztül a gazdaságot is – mondta Kroó Norbert, az Akadémia tagja az MTI-nek. Kiemelte: az Egyesült Államok gazdasága hosszú távon a legtöbbet az úgynevezett „blue sky”, a kék égből származó, a tudósok saját ötletein alapuló felfedező kutatásokból profitált. Surján László, az Európai Parlament tagja szerint soknak tűnik ugyan a jelenleg rendelkezésre álló összeg, de ahhoz, hogy Európa a jövőben is versenyképes maradhasson, még nagyobb forrásra van szükség. – Az Amerikában dolgozó kutatók 40 százaléka európai, amin változtatni kell – fogalmazott a politikus. Hozzátette: a Pálinkás József által életre hívott Lendület program jó példája annak, hogy lehet és érdemes a kutatókat visszacsábítani a hazájukba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.