Tudós-politikus, államférfi távozott

Munkatársunktól
2011. 06. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csendes tiszteletadás. Gyászlobogókat tűztek ki a Köztársasági Elnöki Hivatal és az Országház épületére Mádl Ferenc halála miatt. A Sándor-palotánál csendes megemlékezést tartott tegnap este Schmitt Pál államfő. A budavári sikló oldalánál lévő bejárat előtt a volt köztársasági elnök gyászkeretes fényképét tették ki egy asztalra, mellette két gyertyát, a nemzeti lobogót és egy csokor virágot helyeztek el. A megemlékezés helyszínén katonák állnak díszőrséget. Miután Schmitt Pál a nemzetiszínű zászlóra feltűzte a gyászszalagot, elsőként írt be a volt államfő részvétnyilvánító könyvébe. A köztársasági elnök annyit mondott: „Mély megrendüléssel vettem tudomásul Mádl Ferenc halálát. Ő nemcsak az elődöm, hanem példaképem és barátom is volt. Nagyon sokat segített a munkámban.” Utódja, Sólyom László és Kövér László házelnök is tisztelgett a volt államfő előtt. Mádl Ferenc temetéséről később intézkednek. Csendes megemlékezésre ma reggel nyolctól este kilenc óráig van lehetőség a Köztársasági Elnöki Hivatal előtt. (T. P.)

Fotó: nagy béla


Nyolcvanegyedik életévében tegnap elhunyt Mádl Ferenc volt köztársasági elnök, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a nemzetközi gazdasági és összehasonlító magánjog neves kutatója, korábbi művelődési és közoktatási miniszter. Kiss Norbert, a Köztársasági Elnöki Hivatal társadalmi kapcsolatokért felelős hivatalvezetője az MTI-vel azt közölte: „Mádl Ferenc vasárnap nem sokkal 13 óra után megtért Teremtőjéhez”.
Mádl Ferenc a rendszerváltozás után vállalt közéleti szerepet. Az MTI összeállítása szerint 1990 és 1993 között az Antall-kormány tárca nélküli minisztereként feladata volt a Magyar Tudományos Akadémia felügyelete, közreműködött a kormány tudománypolitikai célkitűzéseinek meghatározásában, s külön megbízás alapján a kormányt, illetve a miniszterelnököt képviselte nemzetközi szervezetekben. 1993–94-ben művelődési és közoktatási miniszterként tevékenykedett. Eközben négy éven át a kormány mellett működő Tudománypolitikai Kollégium elnöke volt. Miniszteri munkásságában hangsúlyos szerepet játszott a hazai oktatásügy és a tudományos kutatás új, korszerű kereteinek, valamint törvényi szabályozásának kialakítása.
1995-ben az ellenzéki MDF–KDNP– Fidesz köztársaságielnök-jelöltje volt. Az Országgyűlés 2000. június 6-án, a Fidesz és az FKGP jelöltjeként, de pártonkívüliként választotta a Magyar Köztársaság elnökévé, tisztségébe 2000. augusztus 4-én iktatták be, s öt évig volt államfő. Mádl Ferenc 1931. január 29-én született Bándon. 1955-ben szerzett jogi diplomát az Eötvös Loránd Tudományegyetem jogtudományi karán, majd a Strasbourgi Egyetem nemzetközi összehasonlító jogi karán vett részt posztgraduális képzésen. 1956-ban az MTA Hivatalának állam- és jogtudományi referense lett, később osztályvezetői minőségben dolgozott ugyanott, az MTA Állam- és Jogtudományi Intézetének főmunkatársa volt. Akadémiai állása mellett az Eötvös Loránd Tudományegyetem polgári jogi és nemzetközi magánjogi tanszékének oktatójaként működött docensként. 1973-ban nevezték ki egyetemi tanárrá, majd az intézmény Civilisztikai Tudományok Intézetének igazgatója, emellett a nemzetközi magánjogi tanszék vezetője lett. Számos külföldi egyetemen volt vendégprofesszor.
1964-ben védte meg az állam- és jogtudományok kandidátusi, tíz év múlva pedig akadémiai doktori értekezését. A hetvenes évek végén tagja lett az MTA Állam- és Jogtudományi Bizottságának, néhány év múlva pedig a Tudományos Minősítő Bizottság titkárává nevezték ki. Közben megválasztották a Magyar Tudományos Akadémia levelező, 1993-ban pedig rendes tagjává. A nyolcvanas évek derekán és végén a Harvard Nemzetközi Kereskedelmi Jogi Akadémia, az Európai Akadémia, illetve az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia is felvette tagjai sorába, majd a Szent István Akadémia tagjává vált.
Húsz szakkönyvet és több mint kétszáz tanulmányt publikált magyarul és idegen nyelveken. Szerkesztőbizottsági tag volt az Állam és Jogtudomány, az Acta Juridica folyóiratoknál és a hamburgi Nemzetközi Összehasonlító Jogi Enciklopédia szerkesztőbizottságába is bekerült. Fő kutatási területei a nemzetközi gazdasági jog, az Európa-jog és a nemzetközi összehasonlító magánjog voltak. Magyarország uniós csatlakozásakor segített a jogi keretek kidolgozásában, elsősorban a jogharmonizáció területén. A kilencvenes évek végén a konzervatív Magyar Polgári Együttműködés Egyesület elnökeként is tevékenykedett, emellett az első Orbán-kormány tudományos tanácsadó testületének tagja volt. Több rangos kitüntetés és elismerés birtokosa. Visszavonulása után az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritálta, és díszdoktori címet adományozott számára. Megkapta a Széchenyi-díjat, az Akadémiai Díjat, a francia Becsületrendet, a Magyar Örökség Díjat, a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjét, a Jean Monnet Alapítvány Európáért Aranyérmét, a Budapest díszpolgára kitüntetést. Számos hazai és külföldi egyetem díszdoktora.
Mádl Ferencnek a Fővárosi Közgyűlés Budapest díszpolgári címét adományozta, amelyet június 19-én adtak volna át.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.