Átszervezés az MTA-n

Július elején jelentik be, hány akadémiai intézmény marad meg az esedékes átszervezések után. Pálinkás József elnök májusi újraválasztásakor jelentette be, hogy sokkal kisebb számú, de hatékonyabban működő költségvetési intézményekre van szükség.

Vass-Gabay Dorka
2011. 07. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden alapot nélkülöz a Népszava tegnapi számában megjelent cikk, amely a Magyar Tudományos Akadémia átalakításáról, intézményei összevonásáról szól. Torda Júlia, az MTA kommunikációs munkatársa lapunk kérdésére elmondta: a félinformációkra támaszkodó írás semmilyen ponton nem állja meg a helyét. A lap az Akadémiai Kutatóhelyek Vezetőinek Tanácsa ülésén készült, birtokába jutott jegyzőkönyvre hivatkozva azt írja: az MTA 38 kutatóintézetéből várhatóan öt marad jelenlegi formájában, a további 35 intézményből és központból pedig nyolc kutatóközpontot hoznának létre. A lap szerint az adminisztrációt is központosítják.
Megtudtuk, Pálinkás József jelenleg az intézmények vezetőivel tárgyal a megújítási lehetőségekről, de egyelőre nem tudni, az intézményekből hány marad meg. Az egyeztetések lezárultáig az elnök nem nyilatkozik, ahogy az intézmények vezetői sem – mondta a sajtószóvivő. Hozzátette: eredmény július elején várható.
Az MTA elnöke májusi újraválasztásakor jelentette be, hogy sokkal kisebb számú, de hatékonyabban működő költségvetési intézményekre van szükség ahhoz, hogy az Akadémia intézményrendszere nemzetközi színtéren is erősen megjelenő és ott elismert kutatóhálózattá váljon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.