Afganisztán: demoralizáló veszteségek

Idén eddig mintegy száz fővel kevesebb veszteséget szenvedtek el a nyugati intervenciós erők Afganisztánban, mint az eddigi legvéresebb év, a tavalyi első nyolc hónapjában. A veszteségek és azoknak a háború menetére gyakorolt hatása azonban távolról sem csak a szomorú számoktól függ.

Zord Gábor László
2011. 08. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár az amerikai csapaterősítések visszavonásának megkezdésével immár kevesebb külföldi katona állomásozik Afganisztánban, mint a csúcsot jelentő 140 ezer fő, az elmúlt időszak harcainak intenzitását szokás volt nyugati részről azzal indokolni, hogy a megnövelt jelenléttel olyan – többször az ellenállók által ellenőrzött – területekre is sikerült eljutni, ahová az intervenció korábbi évei alatt sohasem. Ezért is fontos számukra, hogy a veszteségek nagysága viszont csökkenő tendenciát mutat. Míg 2010-ben augusztussal bezárólag a nemzetközi erők 490 katonája esett el, addig tegnapig idén „csak” 388. A legutolsó öt katonával az ellenállók egy rögtönzött robbanóeszköze (IED) végzett az ország déli részén.
Ám a számok nem adják vissza a teljes képet, hiszen arról is szó van, hogy a felelősségátadás folyamatának lassúsága ellenére az afgán biztonsági erők egyre nagyobb arányban vesznek részt a harcokban – és súlyos veszteségeket is szenvednek: június 22. és július 22. között például csak a hadsereg 109 embert veszített.
Szintén árnyalja a képet, hogy miként kerül sor a veszteségekre. Roppant demoralizáló hatása van az egyetlen eseményhez kötött nagy veszteségnek, mint például a múlt szombati helikopterlelövés, amely harminc amerikai és nyolc afgán katona életébe került, s amely a háború legsúlyosabbja volt. Az Oszama bin Laden likvidálásáért felelős amerikai haditengerészeti elitkommandó, a SEAL soraiból is áldozatokat követelő, Vardak tartományi tragédiában utólag néhányan iráni szálakat véltek felfedezni, bár valószínűleg az ellenállóknak egyszerűen csak szerencséjük volt egy, a gépet szó szerint kettévágó rakétagránát találatával. Szerdán mindenesetre a nemzetközi erők bejelentették, hogy megölték annak a tálib szakasznak a tagjait, akik végrehajtották a sikeres akciót. Az ellenállás legerősebb frakciója természetesen cáfolta az állítást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.