Az alaviták központja

Munkatársunktól
2011. 08. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Latakia Szíria nyugati kapujaként működik. A Földközi-tenger partján fekvő város mellett van Szíria legszebb strandja, a bevásárlóutcákon a nyugati világmárkákat lehet megvenni. Szíria számára Latakia az „édes élet” szinonimája, így a mostani támadások szellemi szempontból is mérföldkőnek számítanak, hiszen Damaszkusz – ha hinni lehet a híradásoknak – épp ezt a gyöngyszemet lövi szét. Latakia más szempontból is érdekes, hiszen ez Basár el-Aszad elnök számára teljes mértékben hazai pálya, ez ugyanis a szíriai alaviták központja, akikhez az elnök családja is tartozik. Latakia a rövid életű (1923–1937) Alavita állam fővárosa is volt, amikor a franciák mandátumterületeként működött az ország, s bár az elzárkózás már rég a múlté, Latakia lakóinak több mint 80 százaléka a síita mozlimok egyik szektájának tekinthető alavita. Szíriában Basár el-Aszad 1970-ben ragadta magához a hatalmat, egy évre rá pedig elnökké választották annak ellenére, hogy az akkori alkotmány ezt kizárólag a szunnita mozlimoknak tette lehetővé. Az alkotmányt megváltoztatták, onnantól az állt benne, hogy az elnök vallása muzulmán, ezt heves tüntetések közepette fogadta csak el a lakosság, amelynek 74 százaléka szunnita. Alaviták irányítják a hadsereget és a hírszerzést, így nagyon befolyásos lett a kisebbségi szekta az alavita elnökök segítségével, de a polgári kormányzat és az üzleti élet általában a szunniták kezében van.
Latakiában 1999-ben volt már egy lázadás, akkor a régi elnök. Háfez el-Aszad és öccse, Rifát közötti harcoknak esett áldozatul több száz ember. A sikertelen puccskísérletéről, valamint az 1982-es hamai vérengzésről ismert Rifát akkor már Londonban élt, de sok rokona és híve lakott Latakiában. A kormány akkor is kíméletlen erővel leverte a tüntetést, az érintetteket elfogta, Rifát kapcsolatait szétzúzta. Az öntörvényű egykori alelnök ma is Londonban él.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.