Elismerés és kritika a főbírótól

Üdvözölte a bíróságok hatékony működését és a bírósági eljárások gyorsítását szolgáló törvényeket, ugyanakkor bírálta az új alaptörvény kapcsán az egyeztetés hiányát Baka András. A Legfelsőbb Bíróság elnökének a bíróságok helyzetéről szóló tájékoztatójából kiderült az is, tavaly egy bíró felmentését indítványozták.

Török László
2011. 08. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Baka András szerint 2010-ben évek óta először fordult elő, hogy a törvényhozás és az igazságszolgáltatás elképzelései összhangban voltak. A főbíró csaknem nyolcvanoldalas beszámolójában megjegyezte, az igazságügyért felelős minisztérium által előkészített, a bíróságok hatékony működését és a bírósági eljárások gyorsítását szolgáló tavaly december 23-án elfogadott kétharmados törvény határozottan a megreformált bírói önigazgatás mellett tette le a voksát. Baka szerint a törvény az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) szervezetét is racionalizálta. A Legfelsőbb Bíróság vezetője kifejtette, a törvény elfogadása után megszakadt az együttműködés a jogalkotók és a harmadik hatalmi ág között, amelynek kedvezőtlen hatásai elsősorban az alkotmányozáskor jelentkeztek. – Az új alaptörvény előkészítése során semmiféle konkrét egyeztetésre, szakmai véleménycserére nem került sor, ami az európai jogállami elvekkel, szokásokkal nehezen hozható összhangba – fogalmazott. Az OIT elnöke külön kiemelte, hogy az új alkotmány parlamenti tárgyalásának utolsó napjaiban benyújtott egyik módosító javaslat nyomán „minden átmenet és elfogadható indok nélkül” a jelenlegi 70 éves bírói felső korhatárt a mindenkori öregségi nyugdíjkorhatárhoz igazították. Ez szerinte ellentétes a 140 éves magyar jogi hagyománnyal és az európai tendenciákkal. Hozzátette, az alaptörvényből nem lehet következtetni az igazságszolgáltatás jövőjét érintő elképzelésekre. Baka úgy látja, a lényeges kérdések eldöntése a 2011 őszén megalkotandó sarkalatos törvényekre maradt, ami miatt „a bírósági szervezetben napról napra nő a bizonytalanság”. Reményét fejezi ki, hogy lesznek előzetes szakmai egyeztetések.
Tájékoztatója szerint 2010-ben a fegyelmi bíróságok tizenkét fegyelmi eljárásból nyolcat fejeztek be jogerősen. Egy bíróval szemben a legsúlyosabb fegyelmi büntetést, a bírói tisztségből való felmentést indítványozták. Tavaly egy ítélőtáblai, két megyei és egy helyi bírósági bíró ellen indult közlekedési szabályok megsértése miatt szabálysértési eljárás, míg egy bíró ellen közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt büntetőeljárás, amely még folyamatban van. A beszámolóból kiderült, 158 épületben működnek bíróságok, amelyek egyre rosszabb állapotban vannak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.