Felháborodott az orvosi kamara

Nemcsak szándékos, hanem gondatlan károkozás esetén is átháríthatnák a dolgozóikra a kár teljes összegét a munkáltatók – ez szerepel a munka törvénykönyve (Mtk.) tervezett módosításában. Ez egy műhibaper miatt az egészségügyben akár több tíz millió forintot is jelenthet, amiért az orvos teljes vagyonával felelne. A szakmai szervezetek tiltakoznak, míg az ügyvéd szerint elterjedhet a piacon egy új termék, a dolgozói felelősségbiztosítás.

2011. 08. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelenleg a törvény megkülönböztet szándékos és gondatlan károkozást. Ez utóbbi esetén fő szabály, hogy a munkáltató a kár öszszegének csak egy részét – legfeljebb egyszer a munkavállaló egyhavi átlagkeresetének 50 százalékát – átháríthatja a károkozó dolgozóra. A munka- vagy kollektív szerződésekben ettől eltérő mértékek is szerepelhetnek: előbbi szerint például 1,5 havi, míg az utóbbi szerint 6, vezetőknél pedig 12 havi átlagkeresetnek megfelelő összeg is áthárítható a dolgozóra. A legfontosabb, hogy van felső korlát, szemben a szándékos károkozással, ahol a kár teljes összege megfizettethető a munkavállalóval.
Az Mtk. tervezett módosítása szerint megszűnne a két kategória közötti különbség, azaz a munkavállalóknak ezentúl nemcsak szándékos, hanem gondatlan károkozás esetén is korlátlan lenne a felelősségük – mondta Simon Tamás egészségüggyel foglalkozó ügyvéd. Ez az egészségügyi dolgozóknál akár hatalmas összegeket is jelenthet. Egy műhibaper esetén a kórház vagy annak biztosítója átháríthatná az orvosra a több tíz millió forintos kártérítést, kártalanítást – szögezte le a jogi képviselő. Hozzátette: a műhibaperekben részt vevő felperes azonban nem járhat rosszul, hiszen nem a doktorral, hanem a fekvőbeteg-ellátó intézménnyel áll jogi kapcsolatban. Tehát ha kártérítést vagy kártalanítást ítélnek meg neki, akkor azt az intézmény vagy a biztosítója köteles kifizetni, más kérdés, hogy aztán azt egy külön eljárásban továbbhárítja-e a munkavállalójára. A változás egyébként nemcsak az egészségügyben dolgozókra, hanem minden munkavállalóra érvényes lesz, és más szakmákban is előfordulhatnak nagy összegű káresemények. Simon Tamás szerint ezzel a módosítással megteremtődik egy új piac, a dolgozói felelősségbiztosításé. Most is lehet ilyet kötni – például a közreműködőknél szokás –, ott ugyanis a kár összege már most is teljes mértékben áthárítható.
– Megdöbbentő, hogy a munkavállalóknak ezentúl nemcsak a szándékos károkozás esetén lesz korlátlan felelősségük, hanem a tervezet szerint a gondatlanul okozott kár esetén is – nyilatkozta lapunknak Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke. – Gondoljunk csak arra – fogalmazott –, hogyan tudja majd egy orvos vagy ápoló a gondatlanság miatt bekövetkezett károkozása kapcsán felmerülő akár több tíz milliós kárt teljes egészében megtéríteni. Miből? – tette fel a kérdést Éger István. A jelenleg hatályos polgári törvénykönyv szerint egy ilyen esettel nemcsak saját magát, hanem adott esetben örököseit, leszármazottait is totális csődbe vinné. Ezért az egészségügyben elképzelhetetlen, hogy a gondatlanul okozott kár megtérítését át lehessen hárítani az egészségügyi dolgozóra – szögezte le.
Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke lapunk kérdésére úgy fogalmazott: jogosak az aggályok, valóban ez olvasható ki az Mtk. módosításának tervezetéből. Egy ilyen változás szerinte is elképzelhetetlen lenne az egészségügyben.
Az Mtk. módosítása nem csak ezen a ponton érintené rendkívül hátrányosan az egészségügyi dolgozókat. Mint arról lapunk tegnap beszámolt: a tervezet szerint csökkentenék az éjszakai, és megszüntetnék a délutáni műszakpótlékot, ami drasztikus jövedelemkiesést eredményezne többek között az egészségügyi dolgozók jelentős részénél. A szakmai szervezetek tiltakoznak, mert szerintük ezzel végérvényesen elnyomorítják például az ápolókat vagy a mentőket, és romba döntik az ellátórendszert. Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke úgy nyilatkozott: a jövedelemkiesés mértéke egyénenként változó, nagymértékben függ az illető munkarendjétől. Azoknál, akik sokat dolgoznak éjjel, drasztikus – akár 30-35 százalékos is – lehet a csökkenés. Érthetetlennek nevezte, hogy miközben a szaktárca – még ha vitatható formában is – némi bérkiegészítéshez próbálta juttatni az ágazat dolgozóit, egy másik módosítás akár több tízezer forintot is kivesz a zsebükből.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.