Női aranyak, férfikvóták reményében

A magyar közönség érmeket, mindenekelőtt aranyakat, a szövetség – élen a kapitánnyal – viszont inkább kvótákat remél az érdemben ma, az ötszáz és ezerméteres előfutamokkal kezdődő kajak-kenu világbajnokságon. Storcz Botond szám szerint tíz dobogós helyezéssel már beérné, a londoni helyeket illetően – különös a férfi kajakosok esetében – még ennél is óvatosabban fogalmaz. A mérleget majd a vb után vonhatjuk meg, azt viszont már most előrebocsáthatjuk: Szeged a sportág történetének legszínvonalasabb versenyét rendezi meg.

2011. 08. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kajak-kenu már rég levakarta magáról egykori bélyegét (a szocialista tömb sportága), hiszen a világ minden pontjáról nyolcvannyolc nemzet versenyzői érkeztek meg a szegedi vb-re, azonban még az elmúlt években is kételyt ébreszthetett komolyságát illetően. Két éve a kanadai Dartmouthban a szervezettség alapján úgy érezhettük magunkat, mint egy úttörő-olimpián, a tévéközvetítés pedig a hatvanas éveket idézte. Tavaly Poznanban pedig az Eurosport jóvoltából nézők százezrei szörnyülködhettek annak láttán, amint a női kenusok vb-döntő gyanánt burleszkfilmhez statisztálnak. Szeged, a Maty-éri pálya megelőzi a korát, pontosabban a kor igényeinek megfelelően bonyolítja le és sugározza a nagyvilágba az egyébként egyre népszerűbb sportág versenyeit.
Az olimpiát megelőző világbajnokság mindig kiemelten fontos, hiszen ilyenkor lehet megszerezni az ötkarikás kvóták zömét. Nemzetenként tizennyolcat: nyolcat férfi, hatot női kajakban, négyet kenuban. Ne feledjük, a vb műsorán szereplő huszonhét – illetve a női kenuval együtt harmincegy, plusz további öt para- – versenyszámból csupán tizenkettő szerepel az ötkarikás programban: férfi K–1, K–2, K–4 1000 és K–1, K–2 200 m, női K–1, K–2, K–4 500 és K–1 200 m, férfi C–1, C–2 1000 és C–1 200 m. „Női kajakban, biztos vagyok benne, Janics Natasa hiánya dacára mind a hat kvótát megszerezzük, kenuban is van esély négyre, de háromra mindenképpen, férfi kajakban azonban már hattal is elégedett lennék” – jelentette ki Storcz Botond. Fontos körülmény, hogy kajak-kenuban a kvóták ugyan nem névre szólnak, de csak névre szólóan lehet azokat megszerezni. Például Kozák Danuta hiába végez ötszáz méteren egyesben és a négyes tagjaként is londoni indulást érő helyen, ez csak egy kvótát ér. A férfiaknál az olimpiai számokban éppen ezért nem duplázhat senki, sőt a válogatás még ennél is szigorúbb volt: aki ötkarikás futamban indul, az csak azt az egyet vállalhatja. A férfi négyes két okból is speciális helyzetben van. Egyrészt, ha bekerül a legjobb nyolc közé, az mindjárt négy kvóta, továbbá a négyesek jövőre a pótkvalifikációs Eb-n már nem javíthatnak.
Miként korábban utaltunk rá, elsőségeket inkább a hölgyeinktől remélhetünk. Az előző két világbajnokságon hat-hat aranyat gyűjtöttek, de mintha ismételné magát a történelem, az olimpiát megelőző évben erősödnek a feszültségek. Csipes Ferenc, Kovács Katalin, Kozák Danuta, Szabó Gabriella és Csipes Tamara edzőjének a nyilatkozatát, midőn arról beszélt, hogy B egységeket indítunk, legalábbis nem tudjuk hová tenni. Mivel idén egyesben Kozák Danuta a legjobb, Benedek Dalma és Kovács Katalin pedig a tavaly vb-győztes hajóban is ott ült, logikailag Szabó lehet a bírálat címzettje, aki ezt nem hajlandó magára venni: „Peking után eleget hallgattam, hogy az ölembe hullott az ezüst, de azt gondoltam, a párosban szerzett tavalyi és tavaly előtti arannyal bizonyítottam. Feri nem fejtette ki, mire gondol, szerencsére a hangulatunkkal és a formánkkal sincs gond, de a vb után azért szeretnék részletes magyarázatot kapni a kijelentésre.”
Előzetes választ pedig címvédéssel lehetne rá adni.

A program (döntők). Péntek, 16.00-tól (sorrendben): férfi C–2 500 m, női K–1 1000 m, férfi K–1 1000 m, férfi C–1 1000 m, női K–4 500 m, női K–2 1000 m, férfi K–2 1000 m, férfi C–4 1000 m. Szombat, 14.25-től: női C–2 500 m, női K–1 500 m, férfi K–1 500 m, férfi C–1 500 m, férfi K–2 500 m, női K–2 500 m, férfi C–2 1000 m, férfi K–4 1000 m. Vasárnap, 10.05-től: 5000 m-es, 12.45-től 200 m-es, 14.30-tól váltódöntők.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.