Összeállítás

Deák Zsigmond
2011. 08. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nézegetve a magyar–izlandi felkészülési futballmérkőzés előtt az újságokat, internetes lapokat, függetlenül az adott médium bulvár-, sport-, politikai vagy egyéb jellegétől, a legtöbb helyen komolyan foglalkoztak azzal, hogy négy-öt focistát miért nem válogat be Egervári Sándor szövetségi kapitány. Stieber Zoltán, Tőzsér Dániel, Vass Ádám, Feczesin Róbert neve merült fel a legtöbbször, illetve az, hogy rendszeres játéklehetőséget kapva klubjukban, mindenképpen ott lenne a helyük a magyar gárda keretében. A felvetések kapcsán a szakvezető megpróbálta elmondani a véleményét, de talán túl diplomatikusan tette, no és a kérdezők célja sem az volt, hogy hagyják magukat meggyőzni.
Pedig erős a gyanúm, tényleg teljesen felesleges nevezetteket behívni. Félreértés ne essék, eszünk ágában sincs Egervári fogadatlan prókátorának állni, s a jelenlegi kerettagokat sem kedveljük jobban, mint Tőzséréket. Egyszerűen az említett játékosok nem jobbak azoknál, akik jelenleg bizalmat kapnak, s a svédek elleni szeptember 2-i Eb-selejtező előre látható gondjait sem oldják meg. A védelemből eltiltás miatt biztosan hiányozni fog Juhász Roland és Vanczák Vilmos, de a nevezettek között nincs védő. A középpályások közül Gera Zoltán sérült, de miért pótolná őt a Bundesliga II-ből az I-be most nyáron igazolt, itt saját elmondása szerint sem biztos kezdő Stieber, a Bresciával a Serie A-ból kiesett Vass, vagy az eddigi válogatottbeli lehetőségeit rendre elpuskázott Tőzsér? S Feczesin, akit a Serie B-be adott kölcsön a klubja, miért mutatna jobb formát a csatársorban, mint mondjuk Rudolf Gergely?
Most nyilván jöhetne az ellenérv, hogy Egervári bizalmi emberei sem kapnak több-jobb lehetőséget klubjaikban, sőt, de a lényeget szinte észrevétlenül az imént írtuk le: bizalom. A szakvezető közvetlenül a kulcsfontosságú mérkőzés előtt nem szívesen kísérletezik – kivéve, amikor nem tud mást csinálni, ezért tette be Korcsmárt a védelem tengelyébe –, s azokban bízik, akikben eddig. S akik a múlt szerdai, Izland elleni 4-0-lal bizonyították játékkedvüket, elhivatottságukat: a támadók közül Rudolf, a középpályáról Koman, Dzsudzsák és Elek is szép gólt lőtt. Pont azok, akik „helyett” (kivéve tán Dzsudzsákot) követelték a mellőzötteket. Érdekes, ezután a mérkőzés után már egyik, korábban kritikus orgánum sem ismételgette, hogy mást kellett volna beválogatni…
Természetesen le lehet sajnálni az izlandiak magabiztos felülmúlását, mondván, a svédek százszor – de legalábbis a világranglistán bő száz hellyel – erősebbek náluk. Valóban így van. Ráadásul akad egy Zlatan Ibrahimovicuk, aki az Expressen című svéd lap szerint „a magyarok szemében maga a sátán”. De úgy is fogalmazhatunk, évek óta nem tudunk vele mit kezdeni. Volt (bal)szerencsém az Eb-selejtezők tavaly őszi nyitányán a stockholmi Rasunda Stadionban személyesen megtekinteni, úgy játszadozott a mieinkkel, mint apa a fiával. Miért fogná őt le jobban Vass, mint Vadócz? Miért hagyná ott gyorsabban Stieber, mint Koman? Ebből a szempontból teljesen mindegy, ki kerül a keretbe, illetve a pályára. Ha Ibrának lesz kedve játszani, végünk, ha nem lesz, netalán valamilyen ok miatt hiányzik, sem biztos a siker, mert papíron a svédek jobbak. Függetlenül Feczesintől.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.