Röviden

MTI
2011. 08. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még több tartozás a feketelistán
Jóval több magánszemély és egyéni vállalkozó tartozik az adóhatóságnak, a tartósan adós cégek száma ugyanakkor alig gyarapodott – derül ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tegnap közzétett adataiból. Június végén 2015 vállalkozás tartozott egyenként több mint 100 millió forinttal, valamint 3473 magánszemély és egyéni vállalkozó egyenként több mint 10 millió forinttal 180 napon túl a hatóságnak. Míg a céges listán szereplők száma 2010 végéhez képest 16 társasággal bővült, addig a magánszemélyeké és az egyéni vállalkozóké 652-vel nőtt. (MTI)

Egyszerűsíteni kell az elszámolásokat
A mostaninál egyszerűbb és igazságosabb üzemanyagköltség-elszámolás szükséges, a jelenlegi szabályozás ugyanis egyes fogyasztókat hátrányos helyzetbe hoz, és állandósítja az adóigazgatási eljárások elhúzódásának veszélyét – állapította meg az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. Szabó Máté azt javasolta a nemzetgazdasági miniszternek, hogy módosítsák a szabályozást, és abban alapnormaként az úgynevezett típusbizonyítványban megjelölt tüzelőanyag-fogyasztást határozzák meg. (MTI)

A vártnál rosszabb az üzleti hangulat
Az elemzői várakozásoknál nagyobb mértékben romlott júliusban az euróövezet gazdaságihangulat-indexe – derül ki az Európai Bizottság tegnap közzétett havi rendszeres gazdaságihangulat-felméréséből. Az összesített felmérés júliusban 103 pontra csökkent a júniusi 105 pontról. A Reuters hírügynökség által megkérdezett szakértők 104 pontot jeleztek előre korábban a szóban forgó hónapra. A mutató 2010 augusztusa óta a legalacsonyabb értékre esett. A fogyasztói hangulat, a feldolgozóipar és a szolgáltatások mutatója is romlott. (MTI)

Fordult a kocka a globalizáció terén
A döntéshozóknak világszerte figyelniük kell az árstabilitásra leselkedő, a globalizációból fakadó új veszélyekre, így a túlzott világpiaci likviditásra, illetve az emelkedő élelmiszerárakra – mondta Yves Mersch, az Európai Központi Bank kormányzótanácsának tagja egy tokiói konferencián. A szakember kifejtette: a globalizáció, amelynek inflációcsökkentő hatását élvezték az utóbbi húsz évben az iparosodott országok, most épp ellenkező hatást fejt ki. Újfajta inflációs nyomást jelent a fejlődő piacok helyi árdrágulásának tovagyűrűzése a fejlett piacokra. Az euróövezetről szólva kijelentette, hogy a valutaunió összeomlásáról szóló találgatások minden valóságalapot nélkülöznek. (MTI)

Minden gazdát kártalanít a tárca
A magyarországi gazdák megkapják a teljes, vagyis 1,5 millió eurós kártérítést, amit a német hasmenéses járvány miatt elszenvedett veszteségeik enyhítésére igényeltek – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium. A kifizetéseket október 15-ig be kell fejezni. A legtöbb kérelem, az igény 65 százaléka Békés megyéből érkezett. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.