Tartható a hiánycél

Az egyszeri kiadásnak tekinthető Mol-ügyletet kihagyva a számításokból nem áll rosszul a költségvetés hét hónap után – mondta a lapunknak nyilatkozó elemző. Nem jó hír azonban a büdzsé számára, hogy sokat romlott a világgazdasági környezet.

Nagy Vajda Zsuzsa
2011. 08. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Helyi önkormányzatok nélkül az államháztartás hiánya július végére elérte az 1494 milliárd forintot, amely az éves módosított előirányzat 126 százalékát teszi ki – tette közzé a Nemzetgazdasági Minisztérium tegnap. A költségvetés július havi bevételei az előző év azonos hónapjához képest 13 milliárd forinttal magasabbak voltak, ami elsősorban a pénzügyi szervezeteket, továbbá az egyes ágazatokat terhelő különadóknak volt köszönhető. Az általános forgalmi adóból, valamint az egyszerűsített vállalkozói adóból származó bevételek elmaradtak az egy évvel korábbitól. A kiadások 482 milliárd forinttal magasabbak voltak, ami a tárca szerint a Mol-részvénycsomag megvásárlása miatti alakult így. A hiány júliusra csak 996 milliárd lett volna, ha az állam nem vásárolja vissza az olajipari vállalat papírjait. – A költségvetés idei hiányának időarányosnál magasabb alakulását egyes bevételek szokásostól eltérő időbeli lefutásai okozzák, mindenekelőtt az, hogy a nyugdíjreformból származó bevételek 529 milliárd forintja csak ezután kerül a számlákra – magyarázta a tárca a gyorsjelentésében. Továbbra is biztonságosan tarthatónak nevezte a 2,9 százalékos 2011-es hiánycél teljesítését.
– Valóban tarthatónak tűnik az idei évre tervezett 1184 milliárd forintos hiánycél. Az 529 milliárdos egyszeri nagy bevétel akkor fogja javítani a költségvetés egyenlegét, ha az állam a magán-nyugdíjpénztáraktól átvett részvényeket eladja. Nincs pontos információnk arról, hogy mikor kezdődik meg az értékesítés – jegyezte meg a Magyar Nemzetnek Árokszállási Zoltán, az Erste Bank elemzője. Mint mondta, remélhetőleg nem tartanak sokáig a tőkepiaci turbulenciák, ugyanis a nyugdíjpénztári vagyon zöme részvényekben fekszik, amelyek értéke olvadni kezdhet a globális pánik hatására.
– Az, hogy 400 bázispont felé emelkedett a magyar államadósság kockázati felára, s így megdrágult a finanszírozás, egyelőre még nem veszélyezteti a 2011-es célok teljesülését. Az államadósságkezelő az év első felében ugyanis az egész évre tervezett devizakötvény-kibocsátást teljesítette, s forintkötvényből sem kell már sokat eladni ezen a számunkra kedvezőtlenebb áron – mutatott rá a szakember. Mindenesetre ha tartósan ilyen magas szinten maradna a kockázati mutató, elképzelhető, hogy enyhébb plusz-kiadáscsökkentő intézkedésekkel kellene kiegyensúlyozni a hatását. – A kockázatok kívülről jönnek, öszszességében a költségvetés első héthavi helyzete nem rossz. Az egyszeri, így trend szempontjából kevésbé fontos Mol-ügylet nélkül július hónapban többlettel zárt volna a büdzsé – mutatott rá Árokszállási Zoltán.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.