Forgásban

Ballai Attila
2011. 09. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Képzeljük el, amint pörög, forog a zsúfolt körhinta, a pénztár előtt hosszú sor kígyózik bebocsátásra várva, de mindhiába, mert ha valaki kiszédül a ringlispílből, még arra is alig jut ideje, hogy leporolja magát, máris, akár félalélt állapotban is tuszkolják vissza az egyetlen üres helyre. Csupán annyi a változás, hogy nem a sajátjára, mert arra már átült valaki, de a mezőny gyakorlatilag állandó.
Kizárt, hogy ez megtörténjen? A vidámparkban igen. De a magyar futball nem vidámpark.
Prukner László labdarúgóedző tegnap rendezte függő ügyeit a Ferencvárossal, és ha minden igaz, ma Zalaegerszegen bejelentik a kinevezését. Ha így lesz, a szeptember 11-i FTC–ZTE mérkőzésen újra leülhet az Üllői úton a kispadra – csak éppen nem a hazai, hanem a vendégoldalon. A jövő vasárnapi meccsen ezért számára sem igazán jó, sem igazán rossz eredmény nem születhet. Ha nyer a Zete, akkor a bajnokságra Prukner által felkészített, majd öt mérkőzésen át irányított Ferencvárost győzi le, ha vereséget szenved, ugyanattól a Fraditól kap ki. Efféle gondo(lato)k persze bizonyára keveseket foglalkoztatnak, a médiumok valószínűleg úgy számolnának be Prukner László sikeres vagy sikertelen bemutatkozásáról, mintha éppenséggel a Holdról ereszkedett volna le Egerszegre.
Ez legkevésbé maga az érintett hibája. Prukner László kimagaslik a mai hazai futballedzői garnitúrából, az viszont talán már illuzórikus elvárás vele szemben, hogy kijelentse: túl mély nyomot hagyott benne a Ferencvárosnál eltöltött több mint egy év, valamint túl mély és friss a távozása ütötte seb ahhoz, hogy máris átprogramozza az agyát, a szívét, és más klubhoz szerződjön. De ha még így is érzi, a munkanélküliség, a pedagógusi pálya folytatása, illetve egy NB I-es klub vezetőedzői tiszte közül valószínűleg az utóbbit fogja választani.
Mert megteheti. Pedig már az is elég groteszk szituáció, hogy Hajnal Tamás tavalyi, idény közbeni klubváltása miatt egyszerre lett bajnok a Dortmunddal és küzdött a kiesés ellen a Stuttgarttal, de trénerek esetében még képtelenebb a helyzet. Kiküszöbölésére akár versenykiírásban rögzíthetnék, hogy egy edző egy szezonban ugyanabban az osztályban csak egy csapatnál vállalhat feladatot. A lemondott és menesztett mesterek így időt kapnának kudarcuk vagy hányattatásaik feldolgozására, és hébe-hóba új arc is feltűnhetne a palettán.
Hisz a pro licences tanfolyam ontja a friss diplomásokat, miközben Magyarországnak évente nagyjából annyi új edzőre van szüksége, amennyi egyiptológusra. Mert a régiek olyan rendíthetetlenül tartják a pozícióikat, mint a szfinx.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.