Napi sajtószemle

Munkatársunktól
2011. 09. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Franffurter Allgemeine
Békés lázadók között címmel közölt riportot a konzervatív német napilap Székelyföldről, a székelyföldi autonómiatörekvésekről. A szerző, Karl-Peter Schwarz rámutatott, hogy Székelyföld Románia része, a legtöbben azonban magyarul beszélnek. Megszólaltatta Papp Elődöt, az Erdélyi Magyar Néppárt politikusát, aki szerint a dél-tiroli mintájú autonómia megoldást jelentene csaknem valamennyi problémára.

IOL
Mark Rutte holland kormányfő felvetette Brüsszelnek, módosítsák a két éve elfogadott lisszaboni szerződést, hogy ki lehessen zárni a csődhöz közeli Görögországot a közös európai valutából – írta a portugál hírportál. Rutte a holland pénzügyminiszterrel együtt javasolta a legsúlyosabb szankciót a görögök ellen. De Amadeu Altafaj, az uniós pénzügyi biztos szóvivője közölte: „sem a tagállamok kizárása, sem az önkéntes kilépés nem lehetséges a lisszaboni szerződés értelmében”, és semmilyen vitát nem terveznek a kérdésről.

krónika
Moammer el-Kadhafi bukott líbiai vezető családja Horvátországban vásárol ingatlant – hozta címlapon minden horvát napilap. Egyes értesülések szerint egy makarskai üdülőről lenne szó, amelynek tulajdonosaival állítólag Kadhafi felesége, Szafija folytat tárgyalásokat.

The Daily Telegraph
A svéd IKEA lakberendezési cég politikai foglyokat kényszerített rabszolgamunkára a Német Demokratikus Köztársaságban az 1970-es években – írja a brit napilap. A WDR német televízió által feltárt Stasi-akták beszámoltak az IKEA és az NDK közötti szoros együttműködésről, de állítólag Ingvar Kamprad, a cég alapítója nem tudott a waldheimi börtön lakóinak „alkalmazásáról”. Kampradról az is kiderült, hogy 1942-ben a svéd fasiszta párt tagja volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.