Keresés
Magyar Nemzet
2019. október 18., péntek, Lukács napja
Archívum, Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/belfold-archivum/magyarorszag-visszatert-az-europai-szellemi-kozeletbe-4137904/

Magyarország visszatért az európai szellemi közéletbe

Meghirdették a felsőoktatás nemzetközi versenyképességének növelését célzó Campus Hungary programot kedden a fővárosban.

A Campus Hungary program útnak indulásával Magyarország visszatért a mindennapi élet tekintetében is az európai szellemi közéletbe. Bár húsz éve van lehetőség különböző hallgatói, kutatói, oktatói ösztöndíjakra, külföldi munkavállalásra, a Campus Hungary programon keresztül lehetővé válnak a nagy létszámú, szervezett formában a rendszeres kiutazások, az ott tartózkodások, kutatások, majd a megszerzett tudás hazahozatala. A program azt is lehetővé teszi, hogy a magyar felsőoktatás megnyíljon a világ felé – fejtette ki a miniszterelnök-helyettes.

Navracsics: Bezárkózási folyamat kezdődött el

Navracsics Tibor kiemelte: egy olyan folyamat indult el, aminek mindenki haszonélvezője lesz, és sikere mindannyiunkon múlik. Ha nem tudunk saját hibánkból egyenrangú félként részt venni Európa szellemi pezsgésében, akkor saját magunkat rekesztjük ki Európából, nem hatalmi szóval, külső hatalom által, hanem saját hibánknak köszönhetően – fogalmazott.

Kitért arra, hogy szomorú bezárkózási folyamat kezdődött meg az ötvenes években Magyarországon, a korábbi nyugati tanulmányi lehetőségek egyik napról a másikra eltűntek, és maradtak a moszkvai, pekingi utak, az úgynevezett baráti országokba.


Balog: Meg kell teremteni a lehetőséget

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere hangsúlyozta: fontos, hogy ne csak a tehetős családokból származó fiataloknak adasson meg a külföldön tanulás lehetősége. Rámutatott: az is a Campus Hungary program célja, hogy népszerűsítsék a magyar egyetemek világát külföldön. Kiemelte: a felsőoktatás reformjának egyetlen célja lehet, a minőség, ami egyben versenyképességet is jelent nemcsak itthon, hanem nemzetközi összehasonlításban is. Az alulfinanszírozottság és pazarlás ma egyszerre van jelen a felsőoktatásban – jegyezte meg.

A felsőoktatási intézmények adósságcsapdából való kimentése az idei év feladata – hangsúlyozta, megerősítve: minden adósságot, ami akadályozza az előrelépést, át fognak vállalni. Jelezte: a kormány szerdai ülésén tárgyal arról a 10 milliárdos előirányzatról, ami a kiváló egyetemek támogatását célozza.

Torzulás mutatkozik a képzésben

A képzési kínálatban is van egyfajta torzulás, ma 800 szakon lehet tanulni – fűzte hozzá Balog Zoltán, aki feltette a kérdést, hogy ez valóban a piaci igényeknek megfelelő-e. A miniszter kitért még arra: ma a hallgatók több mint egyötöde olyan állásban tud elhelyezkedni, amihez diplomára nem is lenne szükség.

A Campus Hungary első kísérleti pályázati szakasza 2012 novemberében zárult, a program keretében 1200 hallgató folytathat résztanulmányokat a világ szinte minden kontinensén, műszaki, természettudományos, orvosi, gazdasági, jogi, bölcsészettudományi vagy művészeti területen.

A Campus Hungary program

A Balassi Intézet és a Tempus Közalapítvány együttműködésével megvalósuló Campus Hungary program kiemelt törekvése a magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének növelése, a felsőoktatásban végzettek foglalkoztathatóságának elősegítése, valamint nemzetközileg tájékozott, hazájuk és saját értékeiknek tudatában lévő magyar értelmiség képzése.

A program célja az is, hogy növeljék a Magyarországon tanulmányokat folytató külföldi hallgatók számát, elmélyítsék és kiterjesszék a magyar és külföldi felsőoktatási intézmények közötti kapcsolatokat. Az új Campus Hungary ösztöndíjakat kedden hirdették meg a magyarországi felsőoktatási intézmények hallgatói részére. A hallgatók rövid és csoportos tanulmányutakra, szakmai gyakorlatra, féléves részképzésre egyaránt pályázhatnak.

A program a TÁMOP keretében 3,62 milliárd forintos támogatással valósulhat meg.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Orbán Viktor: Visegrádi partnereink készek ismét segíteni a magyar határvédelmet
A magyar miniszterelnök azt kérte visegrádi partnereitől, hogy ha újabb jelentős migrációs mozgás indul Törökország felől Európa irányába, akkor küldjenek határvédelmi erőket Magyarország déli határaira.

Poszt-trauma

Abortusz mint prevenció
A szimbolikus ügy nem tartozik a főpolgármester kompetenciája alá.

Poszt-trauma

Meddig tarthatja meg ebül szerzett pozícióját Mohács polgármestere?
Nagyon erős felkiáltójel került a végül „megválasztott” Csorbai neve mellé.

Poszt-trauma

Balos tempó Budapesten
Karácsonyék ennyire félnek?

Poszt-trauma

Kispest-Zugló végállomás
Lackner nyakig benne van a Karácsony-kampányban.

Bujkál Lackner és Kránitz

Drogpartik Kispesten
A Magyar Nemzet által nyilvánosságra hozott hangfelvételek szerint több kispesti szocialista politikus is rendszeresen kábítószert fogyaszthatott.

Fűt-fát

Karácsony keresztbe tehet az állatkert fejlesztésének
Fűt-fát ígér Karácsony Gergely. Megválasztásakor bedobta, hogy leállítja a Liget Budapest projektet. Ezt tegnap úgy korrigálta, hogy a Városligetben nem kaphat új épület építési engedélyt.

Aktuális

Aláírták az új megállapodást az Egyesült Királyság kiválásának feltételeiről
A jogilag kötelező érvényű egyezmény mellett elfogadták a jövőbeli viszonyrendszer körvonalait felvázoló, módosított politikai nyilatkozatot is, miután egyetértésre jutottak a tárgyalódelegációk.

Fricz Tamás blogja

Itt járt „Európa” a budapesti kampányban
Több magyar ellenzéki politikus is részt vett egy találkozón a romkocsmák környékén, amelyet többek között a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest szervezett.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …