Sukorói botrány: létrejöhet a vizsgálóbizottság

Támogatta a sukorói beruházással kapcsolatos kormányzati felelősség feltárását célzó parlamenti vizsgálóbizottság felállítását az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága hétfői ülésén. <br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/660821" target="_blank"><strong>• Pitiáner dolognak tartja a sukorói botrányt Veres János?</strong></a> <br /><a href="http://mno.hu/portal/662845" target="_blank"><strong>• Miért titkolózott a kormányfő a sukorói beruházásról?</strong></a> <br /><a href="http://mno.hu/portal/662994" target="_blank"><strong>• Fidesz: porhintés és szemfényvesztés zajlik a sukorói ügyben + Videó</strong></a>

MNO
2009. 09. 21. 12:47
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Cser-Palkovics András (Fidesz) által jegyzett határozati javaslat sajtóhírekre és a Központi Nyomozó Főügyészség félmilliárdos hűtlen kezelés gyanújával indult nyomozására hivatkozva kezdeményezi a vizsgálóbizottság felállítását a King’s City elnevezésű turisztikai projekt ügyében. A javaslat szerint a vizsgálatnak különösen a földcserékkel, az ingatlanok értékével, illetve azok feltűnően nagy különbségével, a pályázattal, továbbá a King’s City kiemelt beruházássá minősítésével kapcsolatos kérdésekre kell választ keresnie.

Az alkotmányügyi bizottság kormánypárti többsége akként módosította a határozati javaslatot, hogy abból kikerült a Bajnai Gordon miniszterelnök és Veres János volt pénzügyminiszter közti „pénzügyi összefonódásra” irányuló kérdés, továbbá a nyolctagú vizsgálóbizottságban az egy-egy SZDSZ-es, illetve kereszténydemokrata képviselő mellett nem három, hanem négy szocialista és nem három, hanem két fideszes képviselő lesz, a bizottság megbízatása pedig nem feladatának elvégzéséig, hanem legfeljebb 90 napig tart. A határozati javaslat indoklása szerint Veres János pénzügyminiszterként előkészítette az új vagyontörvényt, mely „lehetőséget ad a verseny nélküli földcserére”, továbbá az Országgyűlés tavaly „kiterjesztette a kiemelt nemzetgazdasági beruházásokról szóló törvény hatályát a koncessziós szerződések alapján megvalósuló beruházásokra, mint a kaszinóüzemeltetés és a kapcsolódó vendéglátó-komplexumok kiépítése”.

A földcserével kapcsolatban a határozati javaslat indoklása azt tartalmazza, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. „kiugró – 430,5 forintos – négyzetméterenkénti áron számította be Joav Blum albertirsai és pilisi telekegyüttesét, miközben az MNV Zrt. jogelődje 2006-ban 19,82 forintért adott le hasonló, szintén az M4-es nyomvonalába eső monori földeket”. Továbbá a határozati javaslat indoklása szerint az óriáskaszinó alapítására a pénzügyminiszter által meghirdetett pályázatot „Joav Blumon kívül másnak nem volt lehetősége megnyerni”. A sukorói beruházással kapcsolatos kormányzati felelősséget vizsgáló bizottság felállításáról az Országgyűlés plenáris ülése határoz majd.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.