A szocialisták szándékosan tették tönkre a Malévot? + Videó

A szocialista kormányok szándékosan kárt okoztak az államnak a Malév kapcsán kötött rendkívül előnytelen szerződésekkel.

Gabay Balázs
2012. 01. 26. 9:40
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint fél éven keresztül vizsgáltuk a Malév privatizációját, ezek alapján egyértelműen megállapítható, hogy a szocialista kormányok olyan kényszerpályára állították a Malévot, amelyből nincs kiút – kezdte csütörtöki sajtótájékoztatóját Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos. A privatizáció és a visszaállamosítás, illetve a források kezelése oda vezetett, hogy ma szinte menthetetlen helyzetben van a légitársaság – tette hozzá. Az Európai Bizottság 2012. január elején hozott döntése ezt alátámasztja. A döntés szerint a 2007-ben és 2010-ben nyújtott állami támogatás szabálytalan volt. A dotáció összege 70-100 milliárd forint között van, azt a magyar államnak vagy a Malévnak kell visszafizetnie.



A kormánybiztos a vizsgálat alapján kijelentette: a Bajnai- és a Gyurcsány-kormány szándékosan szegte meg az uniós irányelveket. – Semmilyen magánforrás nem járulhat hozzá a szerkezetátalakításhoz, a 2007-es értékesítést viszont ilyen forrásokból finanszírozták. Ezzel Veres János pénzügyminiszternek is tisztában kellett lennie, és ugyanez a megállapítás igaz a tárcát később átvevő Oszkó Péterre. A jog nem ismerése senkit sem mentesít a felelősség alól – húzta alá Budai.

Strómanok érkeztek

Felsorolta azt is, hogy 2007-ben a Malév hitelállománya milyen tételekből állt össze. – 76 millió eurós hitel a Magyar Fejlesztési Banktól, 9,5 millió euró a K&H Banktól és 37 millió euró az Európai Központi Banktól. A szerződésben előírt működés biztosításához szükséges azonnali tőkejuttatások nem zajlottak le. A pályázaton győztes Airbridge Zrt. így pedig semmi másnak nem tekinthető, mint strómancégnek, 200 milliós forintos alaptőkével.

Budai kifejtette: a többségi tulajdonos Borisz Abramovics finanszírozta a költségek egy részét a Virgin-szigetekre bejelentett offshore cégén keresztül. A privatizációs szerződéseket úgy kötötték meg, hogy a Malév és a magyar állam járjon a legrosszabbul. A cél az volt, hogy az orosz banktól felvett 102 millió eurós hitelt a pénzintézet az állami garancián keresztül be tudja váltani. A Malév ezzel gyakorlatilag önmagát finanszírozta meg a hitelfelvételkor. Az elmúlt 20 évben a magyar államra nézve ennél kártékonyabb szerződést nem kötöttek – hangsúlyozta az elszámoltatási biztos.

Nincs tovább?

„A Malév a működőképessége határára érkezett. A tulajdonosi cél egyértelműen az volt, hogy az orosz bank többségi tulajdonossá váljon az állami garanciavállaláson keresztül. A pénzintézet nem kívánta tovább finanszírozni a társaságot, ezért volt szükség a 2010-es visszavásárlásra. Ekkor született az a döntés, hogy az állam 95 százalékot visszavesz, 5 százalékot pedig a banknál hagy. Utóbbi a szerződés nyomán továbbra is többségi döntéseket hozhatott. Így tehát kijelenthető: az állam ismételten előnytelen szerződést kötött, a Malév még nehezebb helyzetbe került. Ha azt mondom, hogy az Orbán-kormány a 22-es csapdájába került, akkor nem járok messze a valóságtól” – mondta Budai, majd hozzátette: jelen pillanatban állami támogatás nem adható a Malévnak, szakmai befektető pedig nem jelentkezik, mivel a kisebbségi tulajdonos orosz bank minden döntést meg tud vétózni.

Az általunk elvégzett, több ezer oldalt felölelő vizsgálat során kiderült: a Malév működőképessége veszélybe került, a sorsa megpecsételődött. A szándékos károkozás miatt 2011 decemberében és idén januárban hűtlen kezelés és csalás miatt tettem meg a feljelentéseket. Az ügyészség nyomoz az ügyben – zárta Budai Gyula.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.