A parlamenti munkáért kapnak fizetést a képviselők

Más keresőfoglalkozást nem folytathatnak, egyéb megbízatásukért nem fogadhatnak el díjazást a parlamenti képviselők a következő ciklustól.

TK
2012. 04. 10. 19:34
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fideszes Kovács Zoltánnak az új országgyűlési törvényjavaslathoz fűzött módosító indítványát 253 igen szavazattal, 47 ellenében, 12 tartózkodás mellett fogadták el. A törvényjavaslaton már csak közvetlenül a jövő hétfői zárószavazás előtt változtathat a Ház.

A kétharmados többséget igénylő módosító indítvány a kormányoldalt is megosztotta: a kereszténydemokrata frakció nagy többsége – 30 képviselő – ellene szavazott, és így tett négy fideszes politikus is. Megszavazta viszont a javaslatot a jobbikos képviselők többsége. Az MSZP nem vett részt a szavazásban, míg az LMP-frakció nagy része nemmel voksolt.

Az MTI úgy tudja, hogy Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője és a KDNP-s Rubovszky György, aki korábban a képviselők javadalmazási rendszerének átalakítását előkészítő parlamenti albizottság elnöke volt, a határozathozatalok után egyeztetnek az ügyben.

Kovács Zoltán javaslatát úgy magyarázta: indokolt, hogy a következő ciklusban – amikor a parlament létszáma már csak 199 lesz – a képviselők „professzionális szinten lássák el feladatukat, amelynek feltétele, hogy más megbízatásból, foglalkozásból eredő kötelezettségek ne terheljék őket”.

Foglalkoztatási szövetkezet alapítása: 500 magánszemély és országos nemzetiségi önkormányzat

A képviselők 238 igen szavazattal, 66 nem ellenében és 11 tartózkodás mellett fogadták el a foglalkoztatási szövetkezetek létrehozásához szükséges törvénymódosításokat.

Ezek alapján a foglalkoztatási szövetkezet alapításához legalább 500 magánszemély és egy országos nemzetiségi önkormányzat szükséges. Ez a szövetkezet is a hátrányos helyzetű tagjainak ad munkát, ezt – elsősorban – munkaerő-kölcsönzéssel, és munkaközvetítéssel teszi.

Tagja lehet a foglalkoztatási szövetkezetnek – egy vagy több – helyi önkormányzat is, amely földet adhat ingyenes használatba a szövetkezetnek. Ugyanezt megteheti az állam is.

Minden szociális szövetkezetet – így a foglalkoztatásit is – illetékmentesen jegyzi be a cégbíróság. Amennyiben a szociális szövetkezet elnyeri a közhasznú státuszt, úgy illetékmentes lesz a vagyonszerzése, és a jogorvoslatokért sem kell fizetnie illetéket. A közhasznú jelleg másik velejárója az, hogy a nyereséget vissza kell forgatni a közhasznú tevékenységbe. A nem közhasznú ilyen szövetkezet – két év után – a nyereséget kioszthatja a tagjainak.

A törvénymódosítás a Magyar Közlönyben való kihirdetést követő napon lép hatályba.



A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.