Tavasszal bíróság elé áll Juhász

Kitűzte a tárgyalást a Pesti Központi Kerületi Bíróság az egykori honvédelmi miniszter és államtitkára, Fapál László lakásvásárlási ügyében.

PR
2013. 01. 29. 4:08
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bíróság áprilisra és májusra idézte be Juhász Ferencet és Fapál Lászlót. Fapál a vád szerint felbujtóként működött közre a hűtlen kezelésben. A volt közigazgatási államtitkár ugyanis 2006-ban azt kérte Juhász Ferenc akkori honvédelmi minisztertől, adjon neki engedélyt egy szolgálati luxuslakás megvásárlására.

A csaknem százötven négyzetméter alapterületű ingatlanért 2005-ben 65 millió forintot fizetett ki a honvédelmi tárca, vagyis az adófizetők pénzéből. A nyugállományú ezredesnek viszont egy évvel ezután mindössze 22 milliót kellett kifizetnie a tágas zuglói otthonért. Fapál Lászlót ehhez fel kellett menteni azon jogszabályi tilalom alól, hogy hivatásos katonaként többször is szolgálati lakást kapjon. Az egykori államtitkár ugyanis a vád szerint korábban már kétszer is hozzájuthatott ilyen állami ingatlanhoz.

Juhásznak engedélyt kellett adnia arra, hogy a zuglói lakást elidegenítésre jelöljék ki egy évvel a vásárlás után, miközben erre a vádhatóság álláspontja szerint alapesetben csak a vagyonkezelésbe kerüléstől számított 15 év után lett volna lehetőség. A vád szerint egy kormányrendelet alapján ráadásul az egész ügylet teljesen szabálytalan lehetett, hiszen az államtitkárnak a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszternek kellett volna bejelentenie a lakásigényét. Juhásznak pedig jogszabályokat kellett megszegnie, amikor egyedi döntéseket hozott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.